Mondi lämnar marknaden i Ryssland genom att sälja pappersbruket Syktyvkar

Massafabriken i ryska Syktyvkar är historia för Mondis del. Foto: Mondi Group

Pappers- och förpackningstillverkaren Mondi har sålt sin sista produktionsplats i Ryssland, pappers- och massafabriken Syktyvkar, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Mondi meddelade mitten av september företagets beslut officiellt. Köpare är det ryska företaget Sezar LLC, ett dotterbolag till det Moskva-baserade fastighetsutvecklingsbolaget Sezar Group.

Pappersbruket byter nu ägare för totalt 80 miljarder RUB enligt företaget. Försäljningen har redan godkänts av de ryska myndigheterna och det finns inga ytterligare regulatoriska villkor att uppfylla för försäljningen.

Betalas i omgångar

Det totala beloppet kommer att betalas i omgångar. Det förväntas att den första av sex delbetalningar på cirka 13,5 miljarder rubel kommer att betalas ut i slutet av september. Försäljningen ska vara klar i slutet av december i år, meddelade Mondi.

Syktyvkar sysselsätter cirka 4 500 personer och producerar obestruket finpapper, tidningspapper och wellpapp samt massa. För räkenskapsåret 2022 rapporterade Mondi Syktyvkar en försäljning på cirka 1,08 miljarder euro, EBITDA på 481 miljoner euro och ett resultat före skatt på 453 miljoner euro.

Källa: Mondi