Tele2 kliver in i skogsindustrin

Tele2 meddelar att de tillsammans med Nokia ska leverera ett mobilt privat 5G-nät med hjälp av till startupbolaget AirForestry för att mobilt kunna styra deras sex meter breda och eldrivna skördedrönare. Lösningen ska göra det möjligt att skörda och gallra skog från luften.

Det börjar som ett pilotprojekt som kommer att pågå under 2024. Om det är framgångsrikt så är ambitionen att lösningen tas in i kommersiell skogsdrift.  

– Airforestrys teknik är utan tvekan revolutionerande och deras vision för att kunna göra skörda skogen mer effektivt och hållbart är banbrytande. Det är oerhört glädjande att få vara med på den här resan och bidra till realisering av helt nya innovationer. 5G och privata nät tar bort tidigare begränsningar och skapar obegränsade affärsmöjligheter, och vi ser fram emot fler tillämpningar som kan öka företagens innovations- och konkurrenskraft, säger Stefan Trampus, chef för företagsmarknaden på för Tele2, i ett pressmeddelande.

Drönarna styrs och kontrolleras från en portabel bod med portabla master där antennerna är placerade för att täcka området som ska gallras. Den flyttbara lösningen gör att den lätt kan sättas upp där det behövs och där det inte finns publik täckning eller några andra alternativa tekniker, enligt Tele2.

Nokia kommer att leverera Nokia Digital Automation Cloud (DAC) som ger tillförlitlig prestanda, hög bandbredd och låg latens, vilket möjliggör digital transformation för skogsindustrin.