Valmet lanserar nya rullskydd för kalandrar

Det nya rullskyddet. Foto: Valmet

Valmet har lanserat två nya kalanderrullskydd, Calander Roll Covers CL-W och CL-S, som kombinerar hög slitstyrka med bästa hållbarhet vid lasthastighet och slagtålighet. Tack vare förbättringarna inom materialteknologin medger dessa skydd långa omslipningsintervallerna under de tuffa kalandreringsförhållandena i mjuka och flernypskalandrar, enligt Valmet Förutom grafiska papper är de lämpliga för specialpapper, såväl som för wellpapp och förpackningskartong.

– I utvecklingen av CL-W har förbättring av slitstyrkan varit huvudmålet. Rullskyddets exceptionellt höga slitstyrka har bevisats både under laboratorie- och bruksförhållanden. Vid ett bruk som tillverkar LWC-papper ökades till exempel intervallet för rullbyte upp till fyra gånger, säger Tatu Pitkänen, Valmet, i ett pressmeddelande.

– Eftersom slaghållfastheten var det huvudsakliga utvecklingsmålet med CL-S kombinerade vårt forsknings- och utvecklingsteam polymerteknologi med de senaste materialtillsatserna för att förbättra elasticiteten och slaghållfastheten i kompositstrukturen. Detta minskar risken för plötsliga skador på skyddet, bucklor eller ytmärkningar. Längre livslängd har bevisats till exempel vid ett pappersbruk som drabbats av upprepade rullskyddsskador på grund av höga nypspänningar. Bruket producerar superkalandrerat magasiinpapper, SC-A, säger Rob Stapels, produktchef på Valmet.