Sveriges topp 10 massa- och pappersproducenter 2024: En överblick

Bild: Symbol- och arkivbild

I den svenska skogsindustrin, känd för sin långa tradition och innovation inom massa- och papperstillverkning, har några företag utmärkt sig särskilt i början av 2024. Dessa företag, som spänner över hela landet från Solna till Mölndal, leder branschen inte bara genom innovation och hållbarhet utan också i termer av intäkter.

I toppen av listan för februari 2024 tronar BillerudKorsnäs med en imponerande omsättning på 2,7 miljarder dollar. Företaget, med sitt huvudkontor i Solna, är känt för sin framstående position inom utvecklingen av hållbara förpackningslösningar och sysselsätter cirka 4 500 anställda.

Tätt efter, med 2,3 miljarder dollar i intäkter, ligger Holmen. Detta Stockholm-baserade företag har gjort sig känt för sin hållbara skogsförvaltning och produktion av högkvalitativt papper och massa. Med en anställningsstyrka på 3 500, spelar Holmen en avgörande roll i den svenska skogsindustrins ekosystem.

Stark aktör

På tredje plats hittar vi Ekman, baserat i Göteborg, som genererar intäkter på 2,1 miljarder dollar. Trots en relativt mindre arbetsstyrka på 350 anställda, har Ekman etablerat sig som en stark aktör på den internationella marknaden för massa och papper.

Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA, med sitt säte i Sundsvall, tar fjärde plats med 1,8 miljarder dollar i intäkter och en anställningsstyrka på 3 200. Företaget är välkänt för sin breda portfölj av produkter som sträcker sig från mjukpapper till förnybar energi.

Bordsservetter

DUNI, baserat i Malmö och känt för sina innovativa lösningar inom bordsservetter och engångsartiklar, rapporterar intäkter på 494,7 miljoner dollar och sysselsätter 2 400 personer, vilket placerar dem på femte plats.

Listan fortsätter med Swedish Tissue från Kisa, Ifö Sanitär i Bromölla, Essity Aktiebolag i Lilla Edet, PallMaster i Landvetter, och Papyrus Belgium Papier i Mölndal, som visar den geografiska spridningen och mångfalden av specialiseringar inom Sveriges massa- och pappersindustri.

En världsledare

Dessa tio företag representerar inte bara ekonomisk framgång utan även en strävan mot innovation och hållbar utveckling inom branschen. Med en kombinerad arbetsstyrka på tusentals anställda bidrar de signifikant till den svenska ekonomin och spelar en viktig roll i det globala arbetet mot mer hållbara industriprocesser.

Deras framgångar understryker Sveriges position som en världsledare inom massa- och papperstillverkning, en tradition som fortsätter att utvecklas och anpassa sig till framtidens utmaningar.

Källa: Zoominfo