Danska Paboco revolutionerar förpackningsindustrin med återvinningsbara pappersflaskor

Nya pappersflaskan. Foto: Paboco

I Danmark tar Paboco, The Paper Bottle Company, ett stort kliv framåt i förpackningsindustrin genom att utveckla helt återvinningsbara pappersflaskor. Detta innovationsdrivna företag, som grundades 2019 genom ett samarbete mellan förpackningsspecialisten ALPLA och pappers- och massaproducenten Billerud, är på väg att industrialisera sin miljövänliga produkt.

Med ALPLA som majoritetsägare, efter att ha tagit över Billeruds andelar, satsar företaget nu på att öka sin tillverkningskapacitet. Planen är att från slutet av 2024 starta produktionen av pappersflaskor i en ny toppmodern anläggning i Danmark. Dessa flaskor, tillverkade av FSC-certifierade fibrer, representerar en hållbar förpackningslösning som inte bara är säker och prisvärd utan även helt återvinningsbar.

Framgångsrika testfaser

Pabocos resa har redan inkluderat framgångsrika testfaser på marknaden tillsammans med ledande globala företag som The Absolut Company, Carlsberg Group, The Coca-Cola Company, L’Oréal och Procter & Gamble. Med dessa samarbeten har Paboco kunnat förfinna sin produkt och är nu redo att inleda serieproduktionen av nästa generations återvinningsbara pappersflaskor i slutet av 2024.

Tim Silbermann, VD för Paboco, betonar företagets vision om en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska som drivkraften bakom teamets imponerande resultat under en kort utvecklingsperiod. Med fokus på skönhet samt tyg- och hemvårdssegmentet siktar Paboco på att kontinuerligt utveckla sin flaska för ytterligare användningsområden, stödda av ALPLAs fulla engagemang.

Personalstyrkan ökar

För att möjliggöra marknadslanseringen planerar Paboco att upprätta en ny toppmodern tillverkningsanläggning och utvecklingscenter i Danmark. Från nuvarande 18 anställda förväntas personalstyrkan växa avsevärt tills serieproduktionen drar igång.

Pabocos långsiktiga mål är att utveckla och skala upp helt biobaserade och återvinningsbara pappersflaskor, en vision som stöds av ALPLA. Christian Zmölnig, forsknings- och utvecklingsdirektör vid ALPLA och ordförande i Pabocos styrelse, understryker ALPLAs engagemang för alternativa material och teknologiska framsteg inom förpackningsindustrin.

Med denna satsning tar Paboco och ALPLA ett stort steg mot en mer hållbar framtid, och visar att innovation och miljöhänsyn kan gå hand i hand i strävan efter att förändra förpackningsindustrin till det bättre.

Källa: Pressmeddelande från Paboco