Mercer Torgau: Hållbar produktion från skog till energi

Detta tyska företag tillämpar ett unikt koncept inom den europeiska förpackningsindustrin: fullständig användning av förnybart trä, från bark till sista flis. Foto: Mercer Torgau

Mercer Torgau transformerar årligen 1,1 miljoner kubikmeter trä från hållbart skötta skogar till högkvalitativa produkter, med en 100-procentig användning som stödjer den gröna cirkulära ekonomin.

Företaget tillämpar ett unikt koncept inom den europeiska förpackningsindustrin: fullständig användning av förnybart trä, från bark till sista flis. Barken används för att producera värme och grön energi, medan sågspån och flis från företagets egna sågverk blir till pallar samt högkvalitativa pellets och briketter.

Med hjälp av moderna, certifierade 3D-mätsystem optimeras råmaterialets användning redan vid ankomsten till anläggningen. Loggarna genomgår en kvalitetskontroll och tjockare stockar skannas med röntgen före sågning för att säkerställa bästa möjliga utbyte.

Optimal resursanvändning

Produktionen omfattar inte bara högkvalitativa pallar och sågade trädgårds- och fräsprodukter, utan även bioenergi. Sågspån och flis blir till pallblock samt pellets och briketter, vilket möjliggör en optimal resursanvändning.

Mercer Torgau är självförsörjande tack vare sin unika integrerade produktionskedja. Företaget producerar upp till 20 ton spik per dag, som används för att sammanfoga block och brädor till EPAL-pallar, kemiska pallar och specialpallar på företagets nio helautomatiska pallinjer.

Försörjer 30 000 hushåll

Energin till företagets nio torkkammare och en av Europas största kanaltorkar kommer uteslutande från förnybar energi producerad i företagets egna kraftverk, som drivs med bioprodukter såsom bark och restträ. Den producerade elen räcker teoretiskt för att försörja omkring 30 000 hushåll med CO2-neutral, grön el, med överskott som matas in i det offentliga elnätet.

- Den integrerade värdekedjan vi implementerat hos Mercer Torgau är unik på flera sätt, förklarar Frank Badeda.

- Den gör det möjligt för oss att vara mycket självförsörjande, förutom inköp av förnybara råmaterial, och den optimala användningen av biomaterial praktiseras här på ett hållbart sätt, säger Badeda.

Källa: Mercer Torgau