Tesco satsar på hållbarhet: Förvandlar kartong till lyxiga toalettpapper

Det som skiljer Tescos återvunna pappersprodukter åt är deras naturliga beige färg, eftersom de är obehandlade, vilket eliminerar behovet av starka kemikalier. Foto: Tesco

Tesco, en av Storbritanniens ledande livsmedelskedjor, lanserar en banbrytande satsning där vanliga kartonger omvandlas till lyxiga toalettpapper och kökshanddukar. Detta innovativa förfarande minskar inte bara avfall utan erbjuder även konsumenterna miljövänliga alternativ utan att kompromissa med kvaliteten.

Genom ett samarbete med WEPA, en ledande tillverkare av mjukpapper, har Tesco utvecklat en revolutionerande teknik som omvandlar tonvis med återvunnen kartong till mjuka och absorberande pappersprodukter. Denna genombrott sker i en tid då efterfrågan på hemleveranstjänster har skjutit i höjden, vilket lett till ett överskott av kartongförpackningar.

Philip Banks, Tesco's chef för hushållskategorin, betonar vikten av initiativet:

- Sedan pandemin har explosionen av hemleveranser skapat ett överflöd av återvinningsbara kartonglådor direkt utanför vår dörr. Tillverkningsprocessen vår leverantör har utvecklat, som omvandlar dem till otroligt mjukt toalettpapper och kökshanddukar, ger oss möjlighet att skapa en andra, hållbar användning för dem som inte kunde vara mer annorlunda!

Blandningen "pulperas"

Processen inleds med insamling av använd kartong, inklusive leveranslådor och wellpapp från stormarknader, som sedan kombineras med andra källor till återvunnet papper. Denna blandning pulperas och rengörs, vilket skapar fibrer lämpliga för papperstillverkning. Noterbart är att den innovativa pulpproduktionsprocessen förbrukar mindre vatten, kemikalier och energi jämfört med traditionella metoder för att utvinna råmaterial från träd.

Tescos engagemang för hållbarhet sträcker sig ytterligare då alla Tescos egna varumärken för toalettpapper och kökshanddukar är certifierade av Forest Stewardship Council (FSC), vilket garanterar ansvarsfulla skogsbruksmetoder.

Med bevarad komfort

Den nya sortimentet inkluderar 100 procent återvunna bruna kökshanddukar, Luxury Soft 100 procent återvunnet brunt toalettpapper i både 4-rulle och 6-långa rulle varianter. Dessa produkter erbjuder konsumenterna ett val utan skuldkänslor, vilket gör det möjligt för dem att göra miljömedvetna val utan att offra komfort eller kvalitet.

Initiativet, som initialt lanseras i 100 Tesco Extra-butiker i landet, planerar Tesco att utöka tillgängligheten av dessa miljövänliga produkter. 

Detta initiativ minskar inte bara den miljömässiga fotavtrycket som är förknippat med kartongavfall utan sätter också en standard för andra återförsäljare att utforska innovativa lösningar för hållbar produktutveckling. Tescos företag representerar ett viktigt steg mot en grönare framtid, där resurssnålhet och miljöansvar går hand i hand med konsumentens bekvämlighet och komfort.

Källa: Tesco press release