Grön omställning är temat för Skogsindustridagarna 2024

Skogsindustridagarna arrangeras 21 och 22 mars i Sundsvall. Foto: Ola Kjelbye

Den 21 och 22 mars är det dags för Skogsindustridagarna, skogsindustrins stora årliga mötesplats. Liksom tidigare år äger Skogsindustridagarna rum på Quality Hotel Sundsvall, där deltagarna kan tillgodogöra sig ny kompetens, utbyta erfarenheter och självklart även uppdatera sig om senaste nytt från skogsindustrin.

Text: Annika Wihlborg

b
Seminarieprogrammet är brett och omfattar alltifrån hållbarhetsrapportering till nya regler från Arbetsmiljöverket. Foto: Rottne Industri

Temat för Skogsindustridagarna 2024 är den gröna omställningen, som både kan betraktas som en fantastisk möjlighet och en utmaning för skogsbranschen. Under dagarna väntar även presentationer av stora anläggningar samt incidenter som branschen kan dra lärdom av. Seminarieprogrammet är brett och omfattar alltifrån hållbarhetsrapportering till nya regler från Arbetsmiljöverket.

–Skogsindustrin står inför många gemensamma utmaningar och förändringar, vilket gör mötesplatser som Skogsindustridagarna till ett viktigt forum där branschen kan sprida kompetens och utbyta erfarenheter. När vi komponerar seminarieprogrammet för Skogsindustridagarna strävar vi självklart efter att fokusera på några av skogsindustrins mest aktuella frågor just nu. Vi kombinerar klassiska skogsindustriella ämnesområden med högaktuella utmaningar, exempelvis cybersäkerhet, säger Pernilla Utterström, programansvarig för Skogsindustridagarna på Kiwa.

b
Skogsindustridagarna är ett uppskattat branschforum. Foto: Sveaskog 

Seminarier om NOx och hållbarhetsrapporteringskrav

Under två dagar kan deltagarna ta del av många seminarier. På temat ”Låt roboten göra jobbet i löprännan” talar Rickard Perman från Andritz, medan Robert Sandin från Pulp & Power föreläser på temat ”Skador i sodapanna”. Helena Söderqvist och Lina Wing från 2050 kommer att hålla ett seminarium med fokus på de skogsindustrins nya hållbarhetsrapporteringskrav enligt CSRD.

Sanna Sandkvist från Kiwa, som även står som arrangör av Skogsdagarna, kommer att leda ett seminarium med fokus på Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur och förtydliganden gällande trycksatta utrustningar och Holmens miljöchef Henrik Dernegård föreläser med fokus på NOx-skattefrågor.

–Skogsindustridagarna är ett populärt evenemang som vi har arrangerat ett trettiotal gånger, varav de senaste åren traditionsenligt på Quality Hotel i Sundsvall. I år satsar vi även på miniutbildningar dagen innan Skogsindustridagarna startar, för deltagare som anländer redan på onsdagen. Dessa miniutbildningar är två timmar långa och ger deltagarna en möjlighet att förkovra sig i ett specifikt ämne. På Skogsindustridagarna finns dessutom en utställningsdel där besökarna kan ta del av produktnyheter och innovationer och självklart även mingla med såväl utställare som andra besökare: Det brukar vara mycket uppskattat, säger Pernilla Utterström.

b
På Skogsindustridagarna finns en utställningsdel där besökarna kan ta del av produktnyheter och innovationer. Foto: Södra