De har tagit fram dörrar av papper

Ecopals skivor kan kallas nästa generations sandwich-konstruktion.  Bild: Paper Province

Startupföretaget Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter. Nu har företaget tagit fram en dörr för inomhusbruk helt i papper. Prototyper har utvecklats tillsammans med Rottneros och Woodtube, med stöd av Vinnova.

”Dörren är minst lika tålig som andra dörrar - men mycket mer miljövänlig eftersom materialet är pappersbaserat, starkt och därmed inte behöver andra ramverk”, skriver Paper Province.

– Nu är vårt mål är att hitta samarbete med en dörrproducent för att nå större produktion och en snabb väg till marknad, säger Theodor Håkansson, vd för Ecopals, till Paper Province.

Ecopals tittar också på andra användningsområden. En målgrupp är möbelmarknaden – för att bygga bord, bokhyllor, väggmoduler, bänkskivor etc. Men också byggbranschen, där pappersbaserade, starka och lätta skivmaterial kan ersätta både MDF-spånskivor och så kallad honeycomb-material. De skivor som Ecopals tar fram är en värmländsk kärlekshistoria: Ecopals har säte i Karlstad, pappersmassan till skivorna kommer från Rottneros bruk.