Pulp & Beyond i Helsingfors siktar på att bli skogsindustrins nya globala mötesplats

Mässan föregås av en konferens den 9 april med tre parallella seminariespår. Foto: Anders Andersson

Den 10 till 11 april 2024 är det premiär för det internationella skogsforumet Pulp & Beyond på Helsingfors Expo & Convention Center. Här samlas representanter från den globala skogsindustrin för att ta till sig ny kunskap, dela erfarenheter, ta del av nya trender och innovationer med fokus på den skogsbaserade bioekonomin, knyta nya kontakter och diskutera några av branschens mest avgörande framtidsfrågor.

Text: Annika Wihlborg

Pulp & Beyond är ett nytt forum, en moderniserad version av den tidigare mötesplatsen PulpPaper. Ambitionen är att Pulp & Beyond ska ta plats som det ledande forumet för de senaste skogsbaserade bioekonomiinnovationerna, produkterna, tjänsterna och teknologierna med fokus på globala hållbara lösningar. På Pulp & Beyond samlas de senaste skogsbaserade bioekonomiinnovationerna, produkterna, tjänsterna och teknologierna. Här möts forskare, företag och andra aktörer med anknytning till skogsindustrin. På mässan finns även en utställardel med drygt 150 utställande företag och andra skogsindustrirelaterade aktörer.

På agendan på Pulp & Beyond 2024 står ämnen som klimatförändring, den gröna omställningen och skogsindustrins framtidsutsikter. Paneldiskussioner om global ekonomi och politik samt vikten av innovation står också på agendan. Under den första mässdagen, 10 april, står klimatförändringar och den gröna omställningen i fokus, säger Teija Armanto, kommunikationsansvarig för Pulp & Beyond.

b
Den 10 till 11 april 2024 är det premiär för det internationella skogsforumet Pulp & Beyond på Helsingfors Expo & Convention Center. Foto: Södra

Konferens med tre parallella seminariespår

Pulp & Beyond inleds redan den 9 april med en konferens som erbjuder tre parallella seminariespår: innovativa träbaserade produkter, Carbon Zero Future Mills och International Control Systems Conference 2024. Den 10 april invigs mässan, som bland annat kommer att bestå av ett eventområde med en huvudscen för paneldiskussioner och seminarier, ett speakers corner där olika aktörer från skogsindustrin delar med sig av sina erfarenheter samt en arena som kallas för ”Lab Stage”, som kommer att vara ett forum för samskapande och workshops.

Ett gediget seminarieprogram arrangeras även den 10 till 11 april. Bland de medverkande finns bland annat Michael Carus, grundare av Novainstitutet och vd för Renewable Carbon Initiative samt Petri Vasara, vice vd för AFRY, i en paneldebatt på temat ”Mot en koldioxidfri pappers- och massaindustri”. Paula Lehtomäki, vd för Finlands Skogsindustriförbund, kommer att föreläsa kring ”EU-politikens roll utifrån ett globalt ansvarstagande”.

 

Startup tävling uppmärksammar innovativa skogsbiolösningar

Insikter i den globala ekonomin och politiken kommer att belysas den 11 april när Risto E. J. Penttilä, vd för Nordic West Office, håller sitt huvudtal på temat "Prospects on global economy." På programmet står även en paneldiskussion på temat ”Grön omställning ur beslutsfattares och investerares synvinkel” samt en paneldiskussion om skogsindustrins framtid utifrån temat ”Gå bortom gränserna: vilket blir nästa kapitel för skogsindustrin?”.

Den 11 april arrangeras också ett evenemang där besökarna ges möjlighet att träffa branschens företag för att kanske hitta sin framtida arbetsgivare. Dessutom arrangeras en Startup tävling som lyfter fram nya och betydelsefulla lösningar inom skogsbioekonomi, där vinnaren, som bedöms höra till de mest lovande tillväxtföretagen inom skogsbioekonomin, tilldelas 10 000 euro. Tävlingen arrangeras av evenemanget Pulp & Beyond i samarbete med Finlands Skogsindustritekniska Ingenjörsförbund.

b
På Pulp & Beyond samlas de senaste skogsbaserade bioekonomiinnovationerna, produkterna, tjänsterna och teknologierna. Foto: Ola Kjelbye

Företagsbesök i Jyväskyläregionen

Besökarna på Pulp & Beyond erbjuds dessutom att den 11 till 12 april följa med på ett studiebesök till Jyväskyläregionen i mellersta Finland. I utflykten ingår företagsbesök på Metsä Group, Suzano Finland Textile MFC Plant samt VTT, en av Europas ledande skogsforskningsorganisationer, säger Teija Armanto, kommunikationsansvarig för Pulp & Beyond på Helsinki Expo & Convention Center.