Fossilfri produktion ingen utopi

Hösten 2023 driftsattes Finlands och Metsä Groups största investering inom skogsindustrin, det nya bioproduktbruket och utbyggnaden av kartongbruket i Kemi. Foto: Metsä Group

Vad krävs för att nå ett fossilfritt massabruk? Vid Pulp & Beyond berättar Matti Toivonen, vice president i teknologi på Metsä Group, om företagets rekordstora investering i bioproduktbruket i finska Kemi och olika lösningar för att nå fossilfri produktion.

Text: Pierre Eklund

Varför är det viktigt för er att deltaga på konferensen Pulp & Beyond 2024, inte bara som åhörare utan även som talare?

– För oss som företag är det viktigt att presentera våra resultat i utvecklingen, eftersom det stödjer utvecklingen i hela klustret. Om vi delar med oss av våra resultat hoppas vi också att andra delar med sig av sina och att vi kan lära oss och få nya idéer för vår framtida utveckling. För mig personligen är detta evenemang en bra plats att träffa kollegor och bygga upp nya nätverk och kontakter.

b
Matti Toivonen, vice president i teknologi på Metsä Group
Foto: Metsä Group

 

Under konferensen ska du prata om ”Hur man tar steg mot fossilfria massabruk – case Kemi bioproduktbruk” Kan du berätta lite om din presentation?
– Först kommer jag prata kort om vårt företag, Metsä Group, och bioproduktfabriken i Kemi. När jag sedan kommer till huvudämnet kommer jag diskutera de typiska lösningarna som behövs för att nå fossilfri produktion i ett massabruk, presentera våra lösningar för dessa och även prata lite om alternativa lösningar.

– Jag ska även lyfta fram betydelsen av fossilfria massabruk och vikten av att detaljplanera hur man tar sig dit utan att hamna i nya problem.

Vad är ditt huvudbudskap som åhörarna ska ta med sig hem från konferensen?
– Att det idag finns fossilfria lösningar och det går att ta sig hela vägen till fossilfri produktion även i ett gammalt bruk, men många saker måste beaktas.