Sundsvall Logistikpark och SCA:s nya containerhamn har invigts

Invigningen innebär att en process som påbörjades 2008 gått i mål. Foto: Håkan Sjödin/SCA

Nu har Sundsvall Logistikpark och SCA:s nya containerhamn officiellt invigts, meddelar SCA. Det innebär att en process som påbörjades 2008 gått i mål.

På invigningen medverkade bland andra Sven Magnusson, vd Sundsvall Logistikpark AB, Magnus Svensson, chef inom SCA Logistics, Jesper Göransson, koncernchef Peab AB, landshövding Carin Jämtin och Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Det är väldigt positivt att logistiknavet äntligen är på plats och att det dessutom gick under budget. Det ger SCA och hela regionens näringsliv ännu bättre förutsättningar till effektiva transporter och det kommer bli värdefullt för framtiden, säger Ulf Larsson, vd på SCA, i pressmeddelandet.

SCA har samverkat tillsammans med Sundsvalls kommun och Trafikverket för att genom logistiknavet kunna möta ett ökande behov av transporter. Efterfrågan på transporter drivs, enligt SCA, på av stora  investeringar i norra Sverige.

– För SCA går omkring 80 procent av varorna på export och det kräver transporter, som givetvis kostar pengar. Så att vi blir effektivare i infrastrukturen kommer påverka oss positivt både när det gäller kronor och ören och utsläpp per ton. Så detta är bra för SCA, men det kommer också vara bra för alla andra som har stora transportbehov, säger Ulf Larsson.

Med den nya Logistikparken kan också mer godshantering flytta från centrala Sundsvall ner till Logistikparkens del av Tundalshamnen. I slutet av 2023 invigdes Trafikverkets delar i projektet, det rör bland annat flera nya järnvägsspår som förbättrar trafiken till hamnen, samt elektrifiering av Tunadalsspåret närmast hamnen.