Cellcomb når framgång med biobaserad absorbent i Polen

Biedronka är en livsmedelskedja i Polen. Foto: Warszawska róg Szerokiej w Tomaszowie Mazowieckim, w województwie łódzkim/Wikimedia Commons

Företaget Cellcomb i Säffle producerar en cellulosabaserad absorbent för livsmedelsindustrin som bidrar till att minska plastanvändningen. Nu har livsmedelskedjan Biedronka, den största lågpriskedjan i Polen, börjat använda absorbenten.

Cellcomb, som är medlem i Paper Province, har fokus på utveckling och produktion av miljövänliga produkter för korttidsbruk, av material baserade på råvaror från skogen.

Deras produkt Cellsorb Circular är utformad för att absorbera vätska i förpackningar för färska livsmedel såsom kött, fisk och fågel.  

– Biedronka har räknat ut att de redan nu som en start minskar plastanvändningen med 55 ton per år, genom att införa vår absorbent för sina förpackningar. När de på sikt konverterat ännu fler absorbenter till Cellsorb Circular kommer besparingen förstås bli än större, säger Henric Nedéus, som är marknads- och affärsutvecklingschef på Cellcomb, till Paper Province.

I Sverige använder redan Hemköp och Willys Cellcombs absorbent, som också kallas matkudden.