Lessebo Paper Player – designad för att omvandla textur till musik

Lessebo Paper Player har utvecklats av Lessebo Paper, tillsammans med den svenska varumärkesbyrån F&B Happy som är en del av det kreativa kollektivet Forsman & Bodenfors. Foto: Carl Ander
Foto: Carl Ander

I skogarna i Småland har Lessebo Paper tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska en något udda fråga: Hur låter papper? Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.

– Vi producerar vårt papper i de djupa skogarna i Småland. Som du säkert förstår är det ganska tyst här omkring. Kanske är det därför vi ville utforska ljudet av vår texturerade papperskollektion Lessebo Texture, säger Jens Olson, vd på Lessebo Paper, i ett pressmeddelande.

Ljudkonstnärerna Jesper Norda och Kristian Berglund från Rördrom designade Lessebo Paper Player specifikt för detta experiment. Spelaren översätter de strukturerade variationerna på pappersytan till ljudvågor. Lessebo Paper Player, tillverkad av spillträ från produktionen, ger liv åt varje liten ojämnhet och skapar ett unikt ljud för varje textur.

– Detta projekt har öppnat upp en fascinerande ny dimension av vår förståelse för papper. Ljuden vi har upptäckt påminner om naturen själv och erbjuder en lugnande, nästan meditativ upplevelse, säger Kristian Berglund, Rördrom.

Lessebo Paper Player har utvecklats av Lessebo Paper, tillsammans med den svenska varumärkesbyrån F&B Happy som är en del av det kreativa kollektivet Forsman & Bodenfors.

– Genom att utforska andra kvaliteter hos pappret genom våra sinnen ville vi lyfta fram Lessebo Papers fokus på hantverk, hållbarhet och kvalitet, vilket kännetecknar deras arbete” säger Maria Glansén, Design Director på F&B Happy.