Här tillverkas bioplast av avfall från massa- och pappersbruk

Alan Werker.
Skoghalls bruk.

Ett nytt samarbetsprojekt finansierat av Vinnova tar vara på avfall och avloppsvatten från massa- och pappersbruk i Värmland för att omvandla dem till nedbrytbara produkter.

MultiBio som projketet kallas är tre självständiga processer som satts ihop i en kaskad. Förutom bioplast skapas även biovätgas och fiskfoder. Målet är att öppna upp för företag som kan få ut de nya produkterna på marknaden.

I Multibio deltar ett tjugotal aktörer; bland annat Paper Province, tre värmländska pappersbruk, flera företag och universitetsforskare.

En av deltagarna är Alan Werker, specialist på biologisk vattenrening. Han är uppvuxen i Kanada där hans doktorsavhandling hade fokus på reningsprocesser för skogsindustriella vatten.

– När man renar vatten produceras bioslam. I slammet finns intressanta bakterier som kan omvandla föroreningar till polymerer om de matas på rätt sätt.

Polymeren kallas PHA (polyhydroxyalkanoat) och är en viktig byggsten som kan upparbetas till nedbrytbar bioplast.

Multibio handlar än så länge om att applicera idéerna i skogsindustrin. Att motivera utveckling och bevisa att det fungerar.

– I framtiden hoppas vi att produktionen av PHA ska bli ekonomiskt attraktiv och att produkter utvecklas. Varje bruk skulle kunna få ut mellan tusen och tre tusen ton PHA per år. Råvara som exempelvis skulle kunna användas för miljövänliga multilaminat, bestryknings- eller kompositmaterial inom pappersindustrin, säger Alan Werker.

Som en jämförelse motsvarar 2 000 ton PHA material till cirka 85 miljoner 1/2-liters PET-flaskor.