Nyligen meddelade Andritz att företaget håller på att leverera världens största sodapanna, (High Energy Recovery Boiler) till indonesiska pappersbruket, OKI Pulp & Paper Mills. Pannan skall installeras i företagets nya sulfatfabrik. Ordervärdet uppgår till ca 120 milj dollar.
Nordisk Papper & Massa fick möjlighet att tala med projektingenjören Rickard Perman om den nya högenergipannan, vars totala kapacitet ligger på cirka 50 procent högre än någon annan sodapanna som idag är i drift i världen.
Rickard började arbeta hos Andritz i januari 2016. Tidigare har han varit verksam inom service och försäljning av sodapannor.
- Den nya stora pannan uppnår en bränningskapacitet av svartlut på nästan 12 000 ton torrsubstans per dag. Det tar lång tid att tillverka en panna av denna storlek. Tidigare har den största pannan legat på runt 8-9000 ton, sade Berman.
Berman betonade att det inte blir dubbelt så dyrt bara för att man gör en dubbelt så stor panna.
- Något dyrare blir det naturligtvis, men det behövs lika mycket personal för att köra en stor panna som en något mindre. Personalkostnaderna blir också mindre än de totala kostnaderna för produktionen. Det har vi kunnat konstatera under en längre period i olika fabriker, konstaterade Berman.
Ångverkningsgraden påverkas inte
Han hänvisade till det faktum att lutet ska smältas fullständigt i sodapannan.
- Då måste det finnas ett visst antal kvadratmeter bottenyta. Den ökar ju beräknat med sidoväggen i kvadrat. Man får alltså ha dubbelt så långa sidoväggar. Ångverkningsgraden påverkas inte heller bara för att pannan blir större. En stor panna har möjlighet att lägga till flera steg i form av extra utrustning. Det kan vara värt att öka energiomvandlingen med flera procent. Med en liten panna blir däremot vinsten inte så hög som med en stor sodapanna, sade Berman.
Enligt honom blir det ungefär samma nivå på rökgaserna, men stora pannor kan bli något trögare med större laster. De blir mera robusta i sin funktion.
- Det blir ungefär som att svänga runt med en stor ångbåt. Det tar längre tid innan pannan så att säga reagerar. Det finns ju väldigt mycket molekyler inne i den, men det går att optimera en hel del, betonade Berman.
Den nya rekordstora pannan kommer, enligt Andritz projektingenjör, att innehålla flera speciallösningar för att optimera sambandet mellan effekt och värme genom arbete vid högre tryck och högre temperaturer än konventionella pannor.
Stora pannor behöver enligt Berman alstra bara en halv procent mer ånga för att det ska bli ”mera pengar” och då är man kanske mera benägen att jobba med en större panna. Kan man minska sotet med bara några procent kan det också bli vinst enligt Berman.
Motsvarar elbehovet hos en europeisk stad
Andritz betonar att pannan som ska levereras till Indonesien motsvarar det genomsnittliga dagliga elbehovet hos en europeisk stad med en miljon invånare.
Detta gör det möjligt för massabruk att maximera sin kraftproduktion på ett miljövänligare sätt.