Projektet Sylfeed ska skala upp värdekedjan från trä till mat

Björn Alriksson, gruppchef för Bioteknik vid Processum. Foto: Processum
Björn Alriksson, gruppchef för Bioteknik vid Processum. Foto: Processum

Rise Processum deltar i projektet Sylfeed. Konsortiet som leds av franska Arbiom och har fått finansiering på 11,7 miljoner Euro, ca 108 miljoner kronor, från Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI-JU) för att demonstrera hållbar produktion av fiskfoder från skogsråvara. Projektet har samlat betydande industri- och forskningsorganisationer från hela värdekedjan. Deltagare är Arbiom, Laxa, Matis, Norske Skog Golbey, Østfoldforskning, Prayon, Processum och Skretting.

Finansieringen på 11,7 miljoner Euro från EU:s BBI-JU möjliggör byggandet av en demonstrationsanläggning som placeras vid Norske Skog Golbeys massa- och pappersbruk i östra Frankrike.

I projektet kommer biomassa från skogen att konverteras till fiskfoder genom att producera proteinrika mikroorganismer från förbehandlad skogsråvara. Processum har i flera tidigare projekt visat att tekniken fungerar i mindre skala. Sylfeed-projektet ska förbättra processen ytterligare och testa den i en kommande demonstrationsanläggning som får en processkapacitet på 5 000 ton skoglig biomassa per år.

Projektdeltagarna kommer från fem länder och har följande uppgifter i projektet: Norske Skog Golbey ansvarar för anskaffning av råvara och industriell produktion. Arbiom ansvarar för fraktionering av biomassan och konvertering till proteiner. Prayon ansvarar för industriell hantering av fosforsyra och uppskalning.

Processum bidrar med sitt expertkunnande inom området ”single cell protein”. Det isländska forskningsinstitutet Matis ansvarar för foder och fiskodlingsförsök. Norska Østfoldforskning ansvarar för livscykelanalysen. De globala fiskfoderproducenterna Laxa och Skretting kommer att slutligen testa och kvalitetssäkra fiskfoder som tas fram i projektet.

– Sylfeed kommer i stor skala visa att lignocellulosa inte bara är en hållbar råvara för kemiprodukter och biodrivmedel, säger Marc Chevrel, VD för Arbiom/Biométhodes i ett pressmeddelande.

– Skogsråvara är nu också en uppskalningsbar och hållbar lösning för världens ökande livsmedelsbehov i allmänhet och för proteinbristen i Europa.  Demonstrationsanläggningen och projektdeltagarna från hela värdekedjan ger oss möjlighet att bevisa att tekniken fungerar i kommersiell skala.

– Projektet kommer innebära ett stort steg mot en kommersialisering av konceptet för produktion av Single cell protein från skogsråvara som vi drivit i flera tidigare projekt, säger Björn Alriksson, Gruppchef Bioteknik vid Processum.