KTH-forskare hittar ny metod att rena lignin

Martin Lawoko, universitetslektor på KTH. I handen håller han lignin. Foto: Josefin Illergård
Martin Lawoko, universitetslektor på KTH. I handen håller han lignin. Foto: Josefin Illergård

Forskare vid Wallenberg Wood Science Center vid KTH har hittat ett sätt att rena lignin för att tillverka miljömässigt hållbara material och produkter.

– Det här är ett riktigt forskningsgenombrott, säger Martin Lawoko, universitetslektor på KTH och den som lett forskningsarbetet, i ett pressmeddelande.

Forskare har tidigare inte hittat någon tillämpning för ligninet. Att forskningen fram till idag inte burit frukt beror bland annat på att materialet är heterogent, det vill säga är en blandning av molekyler med olika kemiska egenskaper, enligt KTH.

Det som gör KTH-forskarnas studie unik sägs vara att de kommit på ett sätt att separera ligninet till ett homogent utgångsmaterial och därmed öppna för möjligheterna för att kunna modifiera ligninet vidare till funktionella material. Det skulle till exempel kunna användas för att ta fram bioplaster.

Forskarna har ännu inte räknat på kostnader för renandet, och man har ingen uppfattning om när forskningen kan realiseras i verklig produktion av till exempel bioplaster.

Forskningsstudien har publicerats i JACS, en välrenommerad tidskrift för det amerikanska kemisamfundet.