BillerudKorsnäs lanserar ”klimatpositiv” förpackning

Foto: BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs har lanserat sin första förpackning med klimat-positiv inverkan. D-Sack, den upplösningsbara säcken för cement och andra byggmaterial, löses upp i en konventionell mixer och det biobaserade kolet i papperet fångas i själva konstruktionen.

D-Sack, som utvecklats i nära samarbete mellan BillerudKorsnäs och LafargeHolcim, har flera  fördelar jämfört med konventionella cementsäckar. Säcken löses under blandningsprocessen, vilket minimerar cementavfall, eliminerar förpackningsavfall och sparar tid samtidigt som man säkerställer en renare, säkrare och hälsosammare arbetsplats.

Förutom ovanstående fördelar sägs D-sack ha överlägsen konventionella cementsäckar när det gäller klimatprestanda. En livscykelanalys utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att D-sack fångar CO2 över ett hundraårsperspektiv, vilket innebär att den är klimatpositiv. Anledningen är att koldioxiden som fångades från atmosfären under trädets tillväxt och sedan inkorporerades i papperet, lagras i betongkonstruktionen.

– Jag är oerhört stolt över denna prestation och mycket nöjd med att D-Sack nu formellt har lanserats. Det är en innovation som har tagits fram i vårt säcklaboratorium i nära samarbete med LafargeHolcim, utformad för att möta specifika användarbehov och behov i värdekedjan. Säcklaboratoriet har gjort ett utmärkt jobb och satt standarden för innovation inom förpackningsindustrin, säger Mark Van der Merwe, affärsutvecklingsdirektör, Sack Solutions på BillerudKorsnäs, i ett pressmeddelande.