Ny metod alstrar bioenergi

Biogasverket ska producera gas för trafikbruk samt fasta bränslen av slam från cellulosafabrik. Bild: EcoEnergy

Finländska företaget Ecoenergy SF har utvecklat en metod för tillverkning av bioenergi från slam, som blir kvar av tillverkning av cellulosa. Företaget siktar framför allt på de globala marknaderna.

Metsä Fibre Oy och EcoEnergy SF meddelande nyligen att de har undertecknat ett samarbetsavtal kring den framtida produktionen och materialflödena vid den bioproduktfabrik som håller på att byggas i Äänekoski. EcoEnergy Oy planerar att bygga ett biogasverk i närheten av bioproduktfabriken. Biogasverket ska producera gas för trafikbruk samt fasta bränslen.

Enligt Finlands näringsminister Olli Rehn genomförs i Äänekoski därmed den genom tiderna största skogsindustriinvesteringen i Finland, som i många hänseenden är unik och som har en hög grad av inhemskt ursprung,

Metsä Fibre:s bioproduktanläggning, som producerar främst cellulosa, startar tillverkningen i Äänekoski i 2017. Dess slam kommer inte avlägsnas på ett traditionellt sätt genom förbränning på plats. I stället kommer Econenergy SF: s biogasanläggning, som ska byggas samtidigt som massafabriken, alstra bioenergi från brukets slam.

Anläggningen i Äänekoski blir världens största fabrik för produktion av barrträdscellulosa, som enligt uppgift ska stå färdig 2017, ska framställa cirka 1,3 miljoner ton cellulosa per år. All energi som fabriken behöver produceras med hjälp av förnybara energikällor och fabriken har en mycket hög energiprestanda. Fabriken ska producera förnybar energi också för inmatning i elnätet. Enligt uppskattning kommer CO2-utsläppen att minska med sammanlagt cirka 518 000 ton per år.

Behandlingen av slammet från massaindustrin ansågs tidigare vara alltför krävande på grund av att det komplicerade nedbrytningen av lignin och därav resulterande följderna för näringsbalansen i naturen.

EcoEnergy SF: s utvecklingsprojekt har löst en rad problem som speciellt rör bearbetningen av slam med hjälp av en process baserad på förruttnelse, som gör det möjligt att använda slammet.

 

− Omkring fabriken byggs ett industriellt ekosystem av ett helt nytt slag, som utnyttjar trä på ett mångsidigt och resurseffektivt sätt för tillverkning av olika traditionella och nya produkter. Också många små och medelstora företag deltar i projektet, konstaterade Rehn nyligen.

 

Finlands Arbets- och näringsministeriet beviljade nyligen EcoEnergy SF närmare 4,6 miljoner euro i energistöd som ett led i finska regeringens modellprojekt ”Kolfri, ren och förnybar energi”. I april i fjol beviljade arbets- och näringsministeriet Metsä Fibre Oy 32 miljoner euro i energistöd för Äänekoskifabrikens energikoncept som inbegriper ny teknik.

 

Användningen av importerad olja för trafikbruk ska ersättas genom biogas som produceras av EcoEnergy SF. Anläggningen ska producera cirka 24 GWH biogas per år. Den ska även tillverka pelletar som ska användas i pannor för fast bränsle. Som råvara kommer biogasverket att använda slammet från Metsä Fibres produktionsanläggning. Enligt företagets uppskattning kommer projektet att minska utsläppen av koldioxid med cirka 24 000 ton per år.

 

 

Äänekoskiprojektets direkta sysselsättningseffekt är cirka 2 500 årsverken. Siffran inbegriper arbetsplatserna längs hela värdekedjan. En stor del av dessa återfinns i skogs- och logistikkedjan. Sysselsättningseffekten under byggtiden är cirka 6 000 årsverken inom planering, byggande och andra uppgifter. Sysselsättningseffekten av EcoEnergy SF:s projekt under byggtiden är cirka 25−35 årsverken, och som följd av projektet uppstår 10−12 nya jobb.

 

Finska regeringen har reserverat sammanlagt 100 miljoner euro för spetsprojektet Kolfri, ren och förnybar energi åren 2016−2018.

 

 

En gång fullständig, Ecoenergy SF Äänekoski biogasanläggning kommer att producera två slutprodukter från den massafabrik slam: biogas att kunna raffineras till bränsle för fordon och pellet-liknande fasta biobränslen. Biogasen kommer inledningsvis att användas i industrin och i trafiken runt Äänekoski och dess ekonomiska område, men en avsiktsförklaring för dess vidare användning har slutits med Gasum. Pellet-liknande biobränslen kan användas för att ersätta fossila bränslen, såsom olja och kol, används i ugnar.

 

Verksamhetsmodellen för pilotanläggningen kan enligt ministeriet användas i både nya och befintliga massafabriker.