SP Processum deltar i Erifore-projektet

SP Processum deltar tillsammans med SP och SP Process Development i det europeiska projektet Erifore. Syftet med projektet är att kartlägga den kompetens och infrastruktur i form av pilot- och demonstrationsanläggningar som finns inom såväl konsortiet som i övriga Europa när det gäller att processa olika typer av biomassa. Sammanlagt 10 länder ingår i projektkonsortiet.

– Erifore omfattar kartläggning av anläggningar som är öppna för vem som helst, berättar Karin Johnson, FoU ingenjör SP Processum och ledare för WP 4. Projektet består av åtta delprojekt, s.k. WP, där WP 4 omfattar kartläggning av infrastrukturen för tillgängliga anläggningar för separation och efterbehandling, s.k. ”downstream processing”. Projektet ska bl. a. göra en gap-analys och utvärdera intressanta värdekedjor för att definiera kommande behov samt se vad som saknas för att Europa ska bli världsledande inom de bioraffinaderiområden som förväntas vara betydelsefulla nu och under kommande år.

Hela Erifore har en budget på 2,6 miljoner euro och ska pågå under 25 månader. Erifore-projektet ska mynna ut i affärsmodeller och en behovsanalys för att beskriva hur Europa ska bli världsbäst i att processa olika typer av biomassa till material, produkter och tjänster. Övriga projektpartners är VTT, Alto universitet, Frauenhofer, KTH, SINTEF, Tecnalia, FCBA, INRA, Wood K plus, LSIWC, BBEPP och PPIMC.