Artdatabanken släpper ny version av rödlistade arter

Duvhöksungar. En av ett fåtal rödlistade skogsarter. Foto: Magenta Green/Wikimedia Commons
Duvhöksungar. En av ett fåtal rödlistade skogsarter. Foto: Magenta Green/Wikimedia Commons

På konferensen Flora- och Faunavårdskonferensen som gick av stapeln den 28 april i Uppsala passade arrangören Artdatabanken på att släppa en ny version av den så kallade rödlistan.

Artdatabanken publicerar vart femte år en rödlista. Rödlistan redovisar en prognos för risken för enskilda arter att dö ut från Sverige. Ungefär hälften av landets omkring 50 000 arter är bedömda. 

Göran Enander, statssekreterare på miljödepartementet och en av talarna på konferensen, tycker att miljöhänsynen i produktionsskogen behöver öka och att en möjlig väg att gå är att göra Skogsvårdslagen mer preciserad kring det.

En av Sveaskogs representanter på konferensen ansåg att årets arrangemang visade ett trendbrott, då för första gången inte skogsnäringen utpekades som värsting i klassen.

- För första gången någonsin stod inte skogen i fokus under konferensen. Istället var det jordbrukslandskapet som fick de mest negativa beskrivningarna. Inte heller i sammanställningar över hotorsaker och andel hotade arter per naturtyp så kom skogen överst. Ett tydligt trendbrott, säger Sveaskogs Stefan Bleckert i ett pressmeddelande.

Ett av hoten mot den biologiska mångfalden som lyftes fram på konferensen var istället igenväxt betesmark. Många vedinsekter och fåglar är beroende inte bara av skog utan även av intilliggande blomsterrika marker för sin fortplantning och fortlevnad.