”Stora Enso Short Sea System” – 4 S. Så heter Stora Ensos transportnätverk för gods från pappersbruk till kunder framför allt på kontinenten och i Storbritannien. I systemet spelar ett antal lastfartyg, järnväg och inte minst de så kallade Secu-boxarna en central roll. Secu-boxar är specialbyggda containrar som har 80 procent högre lastkapacitet per lastmeter än traditionella godsvagnar och är större än vanliga containrar.
Sedan de första Secu-boxarna togs i bruk vid millennieskiftet har Stora Enso flyttat stora delar av sina volymer till systemet. Det är en i flera avseenden vinnande logistiklösning, men till skillnad från andra framgångsrika koncept har det här, märkligt nog, aldrig fått någon spridning eller kopierats av konkurrenter. Förklaringarna till det är flera.
En Secu-box ser ut som en vanlig ISO-container, men är både högre och bredare (den mäter 13,8 x 3,6 x 3,6 meter). Till skillnad från en container så är Secu-boxen endast avsedd för transport på järnväg eller fartyg. Det är en väderskyddad kassett på ben som lyfts eller rullas mellan olika transportslag. Med en axellast på 3000 ton hör operatören Green Cargos godståg med Secu-boxar till några av de tyngsta tågen som kör i Sverige. Boxarna är speciellt anpassade för den svenska järnvägens banprofil med relativt få tunnlar, men Stora Enso utesluter inte möjligheten att rulla ut systemet utomlands eller på fler sträckor i Sverige.
80 procent högre lastkapacitet
Anders Sens, supply chain manager på Stora Enso i Fors, förklarar skillnaden mellan en Secu-box och en vanlig godsvagn genom att göra en ritning. En vanlig godsvagn ser ut som ett spelkort med vikta hörn. Secu-boxar är helt fyrkantiga. Genom sin fyrkantiga form möjliggör Secu-boxarna en högre utnyttjandegrad per lastmeter.
– Det var signifikativt! Om vi jämför Secu-boxarna med vanliga godsvagnar, har vi nu fått 80 procent högre lastkapacitet, fyller hans kollega Peter Fällgren i, logistikchef på Fors bruk i Bergslagen. Fors bruk är ett av de Stora Enso-bruk som använder Secu-boxar. Fors och Kvarnsveden delar på samma tåg med Secu-boxar, som avgår dagligen till Göteborg. I Sverige står transportnätverket med Secu-boxar på tre ben: Dalatåg (Fors, Kvarnsveden), Värmlandståg (Skoghall) och Hyltetåg.
Sågs som en effektiv intermodal lastbärare
Idén med Secu-boxar föddes redan 1995.
- Frågeställningen var hur vi effektivt skulle kunna försörja England med båtar från Göteborg. Secu sågs som en effektiv intermodal lastbärare med vilken dåtidens järnvägsupplägg kunde konkurrensutsättas, säger Anders Sens.
Järnvägsdelen av ”Stora Enso Short Sea System” utvecklades som ett samarbete mellan dåvarande Banverket, Green Cargo och Stora Enso. För att järnvägen skulle klara högre axellaster var Banverket tvunget är förstärka banor på flera ställen.
Vid millennieskiftet var trafiken igång. Sedan dess rullar i snitt 17 tåg i veckan till och från Stora Ensos bruk i Sverige och Göteborgs hamn.
Specialbyggda fartygsramper
I Göteborg kör tågen in på en terminal med specialbyggda fartygsramper som möjliggör samtidig lastning och lossning av flera fartygsdäck på Stora Ensos långtidschartrade RoRo-fartyg. Boxarna från bruken öppnas inte förrän de kommit i hamn i Zeebrugge i Belgien eller Tilbury i England.
– Poängen är att boxarna inte ”strippas” förrän de är i Zeebrugge eller Tilbury, säger Anders Sens som framhåller den minimala rullhanteringen under transporten som en av de främsta fördelarna med systemet.
– Vi vill att godset hanteras så lite som möjligt. Vi vet att det inte är under transporten som godset skadas utan det är truckhanteringen som riskerar att förstöra vårt gods.
Gods lastas osorterat
En annan stor effektivitetsvinst är att gods kan lastas osorterat i Secu-boxen:
– Vi har flexibel sortering i boxen. Vi kan samlasta gods till olika översjödestinationer eller för lokal distribution i samma box. Det innebär att vi inte har något mellanlager på Fors bruk, men vi ser till att alltid ha Secu-boxar tillhanda, säger Peter Fällgren.
Anders Sens och Peter Fällgren visar utlastningen i Fors bruk, där det är det nästan lika många rullar som arkpallar. Truckar kör kors och tvärs i lagret med last i sina griparmar som dels stuffas in i vanliga godsvagnar, som står på ett spår inne i hallen, dels i en Secu-box som skymtar i en öppning i väggen.
Gods som ska till andra destinationer än England, Västeuropa eller översjöiskt fraktas med vanliga godsvagnar eller lastbil. Trots stordriftsfördelarna – färre enheter per tåg och mer last per enhet – finns inga planer på att försörja Östeuropa och Ryssland med systemet. Även i norra Finland används Secu-boxar idag, men då bara för frakt sjövägen till och från Storbritannien och kontinenten.
Transporterna sjövägen
Stora Enso samarbetar med shipping-företaget Svenska Orient Linien (SOL) när det gäller transporter sjövägen. SOL ser till att utnyttja returkapaciteten så långt det är möjligt så att inte Secu-boxar återvänder tomma eller halvtomma tillbaka till Sverige eller Finland.
Omkring 50 procent av Secu-boxarna lastas med någon form av returmaterial, allt från basindustrins insatsvaror till konsumtionsvaror.
Totalt finns 2800 Secu-boxar i systemet, varav de flesta hanteras manuellt med truckar vid lastning och lossning av boxen. 800 boxar är så kallade automatboxar utrustade med spår i golvet.
– Då lastar man på golvet och för in hela golvet i boxen, säger Anders Sens.
Två bruk, Hylte bruk och Kvarnsveden har automatlastning av Secu-boxar.
Anpassat för unika förutsättningar
Anders Sens och Peter Fällgren berättar engagerat om alla fördelar och effektivitetsvinster med Secu-boxarna och det får en att fråga sig varför systemet, om det nu stämmer att det är en sådan odelad framgångssaga, inte spridit sig. Volymerna i systemet har stigit brant och på senare år har även returvolymerna ökat, men det har inte expanderat geografiskt eller gått på export och såvitt känt har det inte heller kopierats av konkurrenter.
– Främst handlar det nog om Stora Ensos unika förutsättningar med flera stora pappersbruk i inlandet. Då krävs logistiklösningar som hanterar långa transportkedjor och flera transportslag. Stora Ensos 4S-system är en effektiv intermodal transportlösning och Secu-boxarna en sällsynt effektiv lastbärare när det gäller att koppla ihop bruken med våra kunder, säger Anders Sens.
Korta fakta:
Stora Enso Cargo Units (SECU) är en typ av intermodal behållare som utvecklats av Stora Enso i samarbete med Green Cargo. Lastkapaciteten är 80 ton. Som jämförelse har en vanlig 4-axlig godsvagn en lastkapacitet på 60 ton.
Fördelarna med Secu-boxarna är att deras större lastkapacitet minskar antalet containrar/vagnar och därmed minskas miljöbelastningen samt transport- och hanteringskostnader.
Secu ser ut som en vanlig 40-fots ISO-Container men är betydligt större. Den mäter 13,8 x 3,6 x 3,6 meter och kan bära hela 80 ton last. Som jämförelse har ISO-containern 26,5 tons lastkapacitet.
Antal Secu-boxar: 2800
Manuella (inkörningsbara) 2000
Automatboxar (med spjut) 800
Källor: SOL och Stora Enso