Smedpack heter ett forskningssamarbete som leds av Innventia och syftar till att förhindra att förfalskade läkemedel når ut på marknaden. Bakgrunden är ett EU-direktiv som säger att alla läkemedelsförpackningar med receptbelagda läkemedel måste ha ett unikt serienummer och en säkerhetsförsegling senast i januari 2019. Smedpacks uppgift är att utveckla innovativa förpackningskoncept som underlättar för konsumenten att skilja äkta från falskt.
I spåren av den ökade internethandeln blomstrar också handeln med förfalskade varor. OECD uppskattar att världsmarknaden för förfalskade varor omsätter 200 miljarder dollar om året och när det specifikt gäller läkemedel uppskattar WHO att minst 7 procent av alla läkemedel som säljs i världen förfalskningar.
Fokus på förpackningen
Kriminella nätverk fokuserar allt ofta på förpackningen, då den kommit att spela rollen av varors äkthetsintyg. Vem skulle idag våga lita på att en exklusiv parfym som levereras utan sin primärförpackning är äkta vara? Inte sällan kräver leverantörer vid återköp av en vara att originalförpackningen används som returförpackning.
När det gäller läkemedel är drivkrafterna för förfalskarna flera. Dels är vinstmarginalerna höga, dels är kontrollen på många håll obefintlig. Till det kommer att det inte finns något samarbete över distributionskedjan från producent till konsument. En stor del av ansvaret ligger på konsumenten.
Allvarliga konsekvenser
Erik Blohm, en av Innventias projektledare för Smedpack-samarbetet, tycker det är olyckligt att handeln med illegala läkemedel har fått fortgå nästan okontrollerat, då konsekvenserna är allvarliga för människors hälsa.
– Det finns exempel på förfalskade läkemedel som varit rent ohälsosamma med ingredienser som golvfärg, men det är också allvarligt om kopian innehåller för mycket eller för liten av en aktiv substans som ska ges till hjärtsjuka eller cancerpatienter, säger Erik Blohm.
Det nya EU-direktivet innebär inte ett totalstopp för handeln med illegala läkemedel då det bara gäller i EU:s medlemsländer, men det kommer att underlätta för den enskilda kunden att avgöra om läkemedlet är säkert eller inte.
30-tal partner
Innventias projekt Smedpack drog igång 2012 då man sökte och fick stöd från Vinnova.
– Vårt mål är att hjälpa företag och organisationer att anpassa sig till direktivet och även skapa ett mervärde, säger Erik Blohm, som exemplifierar med kompletterande information som överförs elektroniskt:
– Till exempel genom att bipacksedeln visas på kundens Iphone.
Smedpack har idag ett 30-tal partner, bland annat kartongtillverkaren Iggesund Paperboard. Cirka 60 procent av intäkterna kommer från samarbetspartner, resten från Vinnova. Bland samarbetspartnerna finns företag och organisationer från hela försörjningskedjan, alltifrån läkemedelsföretag och apotek till skrivartillverkare och designföretag, läkemedelsföretag, Tullverket och polisen. Till och med PRO, pensionärernas riksorganisation, är med på ett hörn:
– Först tänkte vi ha med Reumatikerförbundet eller Diabetesförbundet, men då skulle det bli för mycket fokus på en speciell åkomma. Då fick vi med PRO istället då pensionärer är storkonsumenter av läkemedel.
Utmaningar för projektet
En utmaning för projektet och för införandet av hela EU-direktivet är hur kontrollen av läkemedelsförpackningens serienummer ska gå till: hur säker är in- och utcheckningen vid internetapotek? Är webbplatserna lika säkra som inloggning på internetbanker vid köp av receptbelagda läkemedel i internetapotek?
– Tyvärr är de inte det och det är något man jobbar med, säger Erik Blohm.
Serienumren kommer att checkas av mot en server, som upphandlats av den europeiska läkemedelstillverkarnas organisation EFPIA, och som nyligen satts upp i Bryssel. Samma server kommer att användas när man köper läkemedel vid internetapotek, men där är utcheckningsprocedurerna längre från slutkonsumenten.
Tre spår
Smedpack fokuserar på tre spår när det gäller säkra förpackningar: vikkapslar, plastburkar och flexibla förpackningar.
– Det kan verka kontroversiellt att man även tittar på förpackningskoncept baserade på plast, men det är förknippat med långtgående regulatoriska krav att byta ut förpackningsmaterialet i läkemedelsförpackningar, säger Erik Blohm.
Det gäller att hitta säkerhetsförslutningar som är nästintill omöjliga att förfalska. Här finns också ett brett utbud av lösningar att välja på, som vikkapslar med rivflikar och räfflade skarvar, folieskydd och klisterremsor. Ofta används flera lösningar i kombination.
Kommer då konsumenter att märka någon skillnad efter direktivet trätt i kraft?
– Jag tror att förpackningarna kommer att se lite säkrare ut. Det kommer också att finnas en säkerhetsförsegling på dem, säger Erik Blohm.