Stora investeringar aviseras för 2016

Foto: Skogsindustrierna
Foto: Skogsindustrierna

Skogsindustrierna presenterade häromdagen kvartalsrapporten ”Så går det för skogsindustrin – december 2015”. Stora investeringar aviseras för 2016, sågverkens produktion når högsta nivån sedan 2007 och massaproduktionen fortsätter att utvecklas positivt medan papperstillverkning stabiliserats, så kan rapporten sammanfattas.

- Under hösten aviserades stora investeringar inom skogsindustrin, och tidigare investeringar inom massa och pappersindustrin är i sin slutfas, säger Skogsindustriernas chefsekonom Mats Kinnwall i ett pressmeddelande.

Det är framförallt inom massaindustrin som de kommande investeringarna sker för att ge dynamik och framtid åt industrin.

Produktionen inom massaindustrin har fortsatt sin positiva utveckling under året. Exporten är på återhämtning och förändras marginellt. Leveranserna till EU har fortsatt uppåt medan Asienleveranserna har backat dock i en lugnare takt. Exportvärdet för massa har haft en gynnsam utveckling under årets tre kvartal, en uppgång på 14 procent.

Tillverkningen av papper har stabiliserats under året. Det grafiska pappret har fortsatt att falla, men produktionen av förpackningsmaterial är på en oförändrad nivå. Även exporten av papper har backat med en procent, dock har leveranserna till huvudregionen EU fortsatt att stiga.  Värdet av pappersexporten har fortsatt sin positiva utveckling och har hittills i år ökat med en procent.

Prognoserna för den globala konjunkturen har fortsatt att skruvas ner under hösten. Det finns just nu inte mycket som tyder på att BNP-tillväxten kommer att öka under den närmaste tiden. Visserligen fortsätter USA och Storbritannien att växa i anständig takt medan ekonomin börjat växa – om än måttligt - i Eurozonen.

Samtidigt har många av tidigare tillväxtekonomier som Kina och, i synnerhet, Ryssland och Brasilien, bromsat påtagligt. Följden har enligt rapporten blivit att det stora tillväxtgapet mellan ”den nya världen” och ”den gamla världen” krymper.

Den överraskande snabba avmattningen bland tillväxtekonomierna har också skapat stora kapacitetsöverskott på många råvarumarknader med kraftiga prisfall på olja och många metaller som följd. Den svenska ekonomin sticker ut i sammanhanget med betydligt högre tillväxt än liknande länder.