PulPacs uppfinning nu patentsökt i över 30 länder

Linus Larsson. Foto: PulPac

Göteborgsföretaget PulPacs metod att tillverka förpackningar och andra produkter av ”torrformad cellulosa” är nu patentsökt i över 30 länder och den svenska ”plastersättaren” har därmed möjlighet att på licensbasis göras globalt tillgänglig.

– Vår innovation är tillgänglig för alla, som vill vara med och rädda planeten från engångsplast. Vi har ont om tid att göra skillnad och licensiering är det enda sättet att extremt snabbt kunna skala en ny teknologi, säger Linus Larsson, uppfinnare av ”torrformad cellulosa” och VD för PulPac AB i Göteborg, i ett pressmeddelande.

– Vi erbjuder PulPac på licens utan uppstartskostnad, men begär en del av vinsten för att finansiera vår fortsatta utveckling. Att bekämpa plastindustrins intressen och vända utvecklingen kommer att kräva kapital, säger Linus.

PulPac har idag en handfull licenstagare och partners och den första PulPac-produkten, galgar till modeindustrin, har nyligen börjat produceras av Ekoligens AB i en helt ny fabrik i Kungälv.

Det var 2016 som PulPac lämnade in en patentansökan på en metod att torrforma cellulosa. Fram till dess hade cellulosa kommersiellt formats med en våt metod uppfunnen redan år 1903. Äggförpackningen är kanske det vanligaste exemplet. Den är formad med denna våta process, som närmast kan liknas vid industriell papier-maché. PulPac upptäckte en metod som gör det möjligt att 3D-forma cellulosaprodukter i en torr process på bara några sekunder, en stor tidsvinst.