Frövifors Pappersbruksmuseum vill bli Sveriges papperscentrum

Pappersbruksmuseet i Frövifors - där senaste avsnittet av SVT:s Mästerskaparna avgjordes - sägs vara en av Sveriges bäst bevarade miljöer från tidigt 1900-tal och den då blomstrande pappersindustrin. Nu formas projektet PappersLab – med siktet inställt på att etablera landets papperscentrum här. Både museet och projektet har fått bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse.

Tredje avsnittet av SVT:s Mästerskaparna handlade om papper och gästdomare var Bea Szenfeld, en av landets främsta modeskapare. Sex hantverkare deltog i tävlingen som avgjordes på Frövifors Pappersbruksmuseum.

– Det faller sig ganska naturligt att vi vill etablera landets papperscentrum i Frövifors. PappersLab är ett led i detta arbete. Vi vill lyfta pappret som material och konstform, både med tanke på den spännande historiken och de framtida möjligheterna, säger Mikael Tiderman, museichef, i ett pressmeddelande.

Planen är att inom ramen för PappersLab anordna seminarier och utställningar samt att få till möten och erfarenhetsutbyte mellan olika grupper – barn och ungdomar, konstnärer och personer som arbetar inom pappersindustrin.

– Vi vill helt enkelt lyfta ämnet, öka kunskapen och sprida den vidare, säger Mikael Tiderman.

Att utveckla ett projekt kräver förstås resurser. Frövifors pappersbruksmuseum vände sig till Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse som stöttat museiverksamheten tidigare.

– Projektet beviljades bidrag, vilket vi är otroligt tacksamma för. Det är viktigt och känns kul att de ser vår vision, att de vill vara delaktiga. Bidraget, som är en del av finansieringen, innebär att vi får projektet i rullning och kan utveckla det vidare, säger Mikael Tiderman.

Bergslagens Sparbanks ägare Sparbanksstiftelsen Bergslagen har tidigare delat ut 50.000 kronor till Frövifors pappersbruksmuseum, för att de ska kunna förbättra sina lokaler.

– Papper är ett mångsidigt material som kan vara starkt och leva länge, säger Mikael Tiderman, museichef: ”Men för att inte skadas måste det vistas i rätt av miljö. Luftfuktigheten får inte vara för hög och det får inte vara för mycket ljus”.

Pengarna från Sparbanksstiftelsen går i en första etapp till att bygga nya montrar som skyddar utställningsföremålen och till att mörklägga en utställningshall där en del arkiverade dokument och föremål ska visas för allmänheten, tillsammans med papperskonst och en utställning om bokbinderi. Museets arkiv rymmer föremål från så långt tillbaka som 1600-talet.