Mångmiljonsatsning på ny typ av skogsgödsel

Foto: Paper Province

Att plantera tallplantor i jord med berikad biokol gör att de växer bättre. Det kan forskarna vid Karlstads universitet fastställa efter att ha analyserat plantor de odlat i växthus. Det berikade biokolet kommer från restprodukter från Skoghalls bruk. Resultatet är ett potentiellt gödningsmedel som är bra för miljön på många sätt.

- Det här är verkligen en positiv innovation för regionen, säger Maria Sandberg, lektor i miljöteknik på Karlstads universitet, till Paper Province.

Forskningsprojektet har pågått sedan slutet av 2018 och är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Stora Enso, Mellanskog, Econova, Skogsstyrelsen och Paper Province. En unik mix av aktörer som tillsammans täcker hela värdekjedjan. I slutet av oktober fick samarbetet  knappt fyra mijoner av VINNOVA för att fortsätta projektet i tre år till, något som kan leda till stor miljönytta för både markägarna och skogsindustrin.

- Våra markägare är intresserade av en riktigt stark och bra planta. Vi vill ha ett gödningsmedel som är både är ekonomiskt och bra för miljön, säger Emil Mattsson på Mellanskog.

Biokolet framställs ur slam från massa- och pappersbrukets vattenrening. Biokol blandat med aska från biobränslepannan och kväve från ett kommunalt reningsverk blir ett gödningsmedel i pulverform som sedan kan pressas till pellets.

- Stora Enso vill göra bra saker både för miljön och ekonomin. Hållbarhetsfokus är ett måste för en modern koncern med miljömedvetna kunder, säger Margareta Sandström, miljöchef på Stora Enso Skoghalls bruk.

- Det är resursslöseri att inte ta tillvara på restströmmarna. Vi vill sluta kretsloppen och samtidigt minska kostnaderna för biprodukter, säger hon.