SCA testar kemisk bildanalys för att läsa av egenskaper

Andreas Vidman, vd och delägare i Prediktera AB.

Med företaget Predikteras mjukvara för hyperspektral bildanalys ska man kunna läsa av egenskaperna på stora mängder material i realtid.  SCA är med i ett projekt där flis ska analyseras.

– Skogsindustrin är beroende av att kunna mäta och se variationer i materialen för att kunna effektivisera sina processer. De har mycket att vinna på det här. En bild säger mer än tusen stickprov, säger Andreas Vidman, vd och delägare i Prediktera AB.

Umeåföretaget har utvecklat en mjukvara för så kallad hyperspektral bildanalys i realtid. Tekniken består av en NIR-kamera (nära infraröd kamera) som med hjälp av olika våglängder av ljus filmar processen och skickar bilderna till en avancerad bildanalysmjukvara. Tekniken möjliggör att man i en bild direkt kan se de kemiska egenskaperna av materialet och snabbt analysera stora mängder material direkt i produktionen.

– Vi tror väldigt mycket på träindustrin eftersom det handlar om stora flöden och det går väldigt fort. Det finns stora värden i att man kan förbättra och effektivisera sina processer och köra dem på ett bättre sätt för att få en jämnare och bättre kvalitet, säger Andreas Vidman.

Han jämför med dagens analyser som görs via stickprov för att sedan analyseras i laboratoriet.

– Det går långsamt, innebär manuell hantering och eftersom det är just stickprov så ger de inte hela sanningen. Informationen du får i realtid innebär säkra bedömningar om egenskaperna på dina material. Utifrån det kan du styra din process och ta snabba beslut.