Biovätgas kan tas fram från massabrukens avloppsvatten

Sudhanshu Pawar. Foto: Paper Province

Organiska föroreningar i ett pappers- och massabruks avloppsvatten kan omvandlas till klimatvänlig vätgas. Det visar ett projekt från RISE.

–  Ett riktigt win-win för bruken och miljön. Jag är stolt över att vi har tagit det här vidare från labb- till pilotskala, säger Sudhanshu Pawar, forskare på RISE Research Institutes of Sweden i Lund, till Paper Province.

I MultiBio, ett projekt som finansieras av Vinnova och industrin, undersöker han tillsammans med andra experter om det är möjligt att producera biovätgas som en del av brukens vattenreningsprocess – samtidigt som vattnet ändå måste renas.

– Vi startade med att utveckla vätgasprocessen på labbskala och frågade oss om den skulle kunna överföras så att vi använder restströmmarna på bruken som råvaror. Det var många utmaningar att lösa innan vi visste vad mikroorganismerna skulle klara av och vilka metoder och utrustning vi skulle använda, säger Sudhanshu.

Efter försök på värmländska bruk visade det sig att mikroorganismerna trivdes i vissa av de industriella procesströmmarna.

– Allt gick jättebra och var smidigare än vi tänkt. Vi hittade en ström som var lovande och fick bättre resultat än under försöken i laboratoriet.

Biovätgasförsök i industriellt vatten med dessa syften är de första i sitt slag.

– Ingen har testat det här före oss på det här sättet. Det har bara gjorts på labbskala med max femtio liter. Vi gjorde försök med uppskalning till drygt 400 liter och tog metoderna från labb- till pilotskala utan utmaningar som inte kunde lösas. Det är en stor utveckling.

Nu återstår att utveckla konceptet och få till en fullskalig biovätgasprocess på ett bruk.  Vätgas anses som ett intressant alternativt bränsle eftersom förbränningen bara ger upphov till vatten. Vanligtvis används fossila bränslen vid produktionen av vätgas vilket orsakar utsläpp av koldioxid.

Syftet med projektet MultiBio är att tre miljövänliga produkter ska produceras i samma process. Förutom biovätgasen även bioplast och en fiskfoderingrediens.