SCA har testat ett nytt sätt att genomföra naturvårdsbränningar i tallskog. Detta med en så kallad bärbrasa, som gör punktvisa bränningar i skogen.
– Bärbrasan ger skador som påminner om de som uppstår på tallar vid naturvårdsbränningar utan att vi måste bränna ett helt område, säger Lukas Holmström, naturvårdspecialist vid SCA, i ett pressmeddelande.
Bränning är enligt SCA en ”betydelsefull naturvårdsåtgärd” för att skapa en miljö som uppskattas av många arter.
– För att vissa djur och växter ska kunna överleva måste det brinna då och då i skogen. Att anlägga kontrollerade naturvårdsbränder är ett bra sätt att hjälpa dessa arter. På så vis utvecklar vi viktiga livsmiljöer för arter som behöver brandpräglad skog för att klara sig, säger Lukas.
En brandskadad tall som tappar barken på delar av stammen skyddar sig mot röta genom att impregnera veden med tjärämnen.
– Kådimpregnerade tallar blir väldigt motståndskraftiga mot röta vilket för att de kan finnas kvar länge i skogen, både som levande och döda träd, säg er Lukas.
Bärbrasan tillverkas av Retrå resursverksamhet i Vindeln, en kommunal verksamhet som arbetar med långsiktig arbetsinriktad rehabilitering. Bärbrasan är 30 cm bred, 32 cm hög och 18 cm djup och hålls ihop med träpluggar. Den färdiga bärbrasan fylls med träklossar, näver och en tändpåse.
– En bärbrasa är enkel att ta med sig och smidig att använda eftersom man bara ställer den på marken vid stammen på en tall som ska brännas. Hela lådan brinner upp på en dryg timme. Genom att främst använda den medan det finns snö som på marken blir proceduren både säker och lätt att kontrollera.
Sveaskog började använda bärbrasan i naturvårdande syfte och ”därefter spred sig ryktet i skogssektorn”.