Förpackningsbranschen drivs av ett antal globala megatrender, till exempel hållbarhetstrenden som gynnar fiberbaserade förpackningar. På förpackningsbranschens mötesplats Empack 2016, som i år lockade drygt 3000 besökare, fanns många trendspanare bland talarna som fokuserade på vilka dessa trender är och hur de kommer att påverka framtidens förpackningslösningar.
En global megatrend som uppmärksammades på Empack 2016 är uppsvinget för e-handeln. Hur påverkar den förpackningsdesignen? På väldigt många olika sätt. Det framgick tydligt på mässan. Men det är lätt att hitta en lång rad andra trender. Vissa menar att konsumenternas ökande makt är en annan. Andra tror att digitaltryckstekniken, som blir allt billigare och därmed tillgängligare för allt fler, står inför sitt genombrott. En utveckling som i så fall går hand i hand med den ökade konsumentmakten.
Framtidens förpackningar kommer sannolikt också dra nytta av sakernas internet och även ”augmented reality”-trenden, aktualiserad av årets fluga med Pokémon Go, kan säkert hitta en smart tillämpning på förpackningar.
Nordisk Papper & Massa har valt ut att belysa några av de förpackningstrender som stack ut på Empack.
1.) Nu är det insidan som räknas. Trots att flera utställare på Empack hade fyndiga slogans som underströk förpackningens utsidas betydelse (”Vi gör det yttersta” till exempel) är frågan om inte trenden att lägga allt krutet på förpackningens insida, var den stora nyheten på Empack. I kartongtillverkaren Smurfit Kappas monter visades en sådan förpackning. En förpackning med en neutral utsida, men med en genomdesignad insida när man öppnar den.
– Man får en upplevelse när man öppnar den, sade Tina Hägglund, marknadskoordinator på Smurfit Kappa Sverige, som förklarade att en annan poäng med till det yttre anonyma förpackningar är att man inte vill skylta med innehållet då det kan vara mycket värdefullt.
Man föreställer sig att det är den ökade e-handeln som driver fram sådana förpackningsdesigner. Fredrik Stensson, marknadschef på Stora Enso, var inne på det. Han avslutade sitt tal på Empack, som handlade om de viktgaste förpackningstrenderna inom e-handeln, med att visa upp just en sådan förpackning (anonymt grå kartong på utsidan och fantasifullt designad insida).
2.) Utsidan håller ställningarna. Möjligheterna till eleganta eller effektfulla förpackningsdesigner är mycket större i dag än för bara ett par år sedan. Tryckbarheten blir allt bättre, även på returfiberbaserade kartonger för livsmedelsförpackningar. Relieftryck blir en allt vanligare syn på bag-in-box och ger ett sofistikerat intryck. Med digital laserstans kan andra effektfulla designer uppnås. Det visade företaget Gafs Kartong exempel på i sin monter.
Drivkraften bakom de allt mer spektakulära designerna är naturligtvis den stenhårda konkurrensen på butikshyllan. Det är vinna eller försvinna som gäller för de tusentals produkterna som samsas där och då blir ofta förpackningsdesignen tungan på vågen.
3.) Förpackningar med massor av invändiga fack. Det handlar återigen om en trend i e-handelns spår. De invändiga facken skyddar produkterna under transport. Näthandelsföretaget Amazon certifierar till och med sådana förpackningar med en egen standard, märkningen ”Frustration Free Product”, som borgar för att produkten inte skadas under transporten. E-handeln har mycket att tjäna på stöttåliga förpackningar då returer av beställningar på grund av skadat gods minskar lönsamheten.
Förpackningarna är också lättöppnade vilket gör att det inte behövs någon ytterligare förpackning under transporten, framhöll Fredrik Stensson som pekade på en, tycks det, närbesläktad trend: att samma förpackning används oavsett försäljningskanal. Det ger effektivitetsvinster att ha en och samma förpackning för försäljning i butik som i näthandeln. Fredrik menar allmänt att e-handeln har mycket att tjäna på att effektivisera förpackningens egenskaper.
– Betydelsen av förpackningsoptimering är mycket större inom e-handeln än den vanliga handeln.
4. Kartongflaskan är här. Tetra Pak revolutionerade mejeribranschen för 60 år sedan när de bytte de tunga glasflaskorna för mjölk mot de lätta, kartongbaserade tetraederna. Nu är det dags för nästa skifte - tillbaka till flaskan som den här gången är av kartong.
Skånemejerier är först ut med att lansera en drickyougurt i en ny kartongflaska från Tetra Pak. Förpackningen sägs vara 40 procent lättare än traditionella plastflaskor och levereras på rulle, vilket minskar transportkostnaderna. Men den största vinnaren på kartongflaskan är miljön.
Men kartongen kan få konkurrens av bioplasten, som även den minskar förpackningsbranschens miljöbelastning. Ett hett diskussionsämne på en av Empacks scener var just valet mellan bioplast och kartong: kommer bioplasterna att visa vägen som alternativet till fossilbaserade plastmaterial eller kommer alla typer av plast i förpackningar fasas ut till förmån för helt biobaserade material som kartong? Förmodligen får vi se mer av båda lösningarna.