För några år sedan etablerade Stora Enso divisionen Biomaterials i syfte att vidga bolagets fokus från massa och papper till att även omfatta andra förnyelsebara material. Hur går verksamheten?
Nordisk Papper & Massa har talat med Kirsi Seppäläinen, kommunikationsdirektör på divisionen Biomaterials på Stora Enso, om vilka biobaserade produkter Stora Enso tror har framtiden för sig.
SM: Vilka produktgrupper fokuserar ni mest på?
KS. Stora Enso är en ledande leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, trä och papper på en global marknad. Bland kunderna finns förpacknings-, snickeri- och byggindustrin samt förlag, tryckerier och pappersgrossister.
Stora Ensos Biomaterial-division hjälper till att vidga bolagets fokus från enbart massa och papper till att omfatta förnyelsebara material. Divisionen arbetar med teknisk utveckling och kommersialisering av lignin och andra biobaserade kemikalier.
Stora Ensos Biomaterial-division riktar in sig på massa, cellulosa och marknader som gränsar till båda. Den har fyra innovationskluster till sitt förfogande för att omvandla andra generationens biomassa, som inte konkurrerar med matproduktion och inte innehåller GMO, till lösningar för sina kunder:
1) Massatillämpningar som mjukpapper, papper, hygienprodukter, textilier och non-woven, förpackningar och specialfibrer
2) Cellulosamodifiering, lignintillämpningar och högvärdiga massabiprodukter, nya marknader
3) Att utveckla extraktionsteknikplattformar för att producera C5- och C6-socker och -lignin
4) Att omvandla socker till högvärdiga biobaserade kemikalier
SM. Vad innebär biomaterialskiftet?
KS. Papper, kartong, råvaror och specialmassa är Stora Ensos största marknadssegment, men med minskat pappersanvändande diversifierar företaget sitt utbud och utvecklar nya produkter. Stora Enso Biomaterial-division fokuserar på innovationer inom biobaserade material och att vidareutveckla bolagets avsalumassaverksamhet. Företaget kommer att producera andra generationens biokemikalier och biomaterial genom hållbara utvinningsprocesser.
Bolagets nya biomaterialinriktning kommer att göra det möjligt att ersätta oljebaserade produkter med biobaserade, producerade av trä och andra generationens biomassa. Skiftet ger också företaget möjlighet att ta itu med några av dagens viktigaste utmaningar såsom klimatförändringar, ökad urbanisering och resursutarmning genom användande av olika biomassafraktioner mer effektivt för att skapa nya kemikalier.
SM. Vilken typ av samarbete tänker ni utveckla ytterligare för att bana väg för biomaterialskiftet?
KS. Den extraktions- och separationsteknik som Stora Enso förvärvade 2014 från det amerikanska bioteknikföretaget Virdia utgör grunden för företagets nya affärsmodell för biomassa. Tekniken kommer att extrahera olika fraktioner av trä och annan biomassa, som blir till cellulosafibrer, C5-socker, C6-socker och lignin.
I december 2015 invigde Stora Enso Innovation Centre for biomaterials i Stockholm. Centret kommer att driva innovationer genom att underlätta samarbete mellan anställda och knyta Stora Enso till ledande forskningscenter. Målet är att påskynda utvecklingen av biobaserade produkter från biomassa.
Innovation Centre for biomaterials höjer Stora Ensos konkurrenskraftiga utbud genom att identifiera affärsmöjligheter på marknaden för förnybara material och koppla ihop dem med ledande innovations- och forskningscenter i näringslivet och den akademiska världen.
Företaget är ständigt på jakt efter ny teknik. Stora Enso har nyligen tecknat ett avtal med specialkemikalieföretaget Rennovia. Enligt avtalet ska företagen tillsammans utveckla nya processer för biobaserad kemikalieproduktion från förnyelsebara råvaror.
SM. Kan du rangordna de olika produktgrupperna med avseende på deras värde? Vilka är de mest respektive minst värdefulla produkterna?
KS. När det gäller biomaterial kommer Stora Ensos extraktions- och separationsteknik testas i en demonstrationsanläggning i Raceland, Louisiana, USA. Med den kommer man att extrahera ett xylossockerflöde av hög renhet framtaget ur bagass (sockerrörsavfall). Xylos kan användas brett i livsmedel och i munhygienprodukter. Anläggningen planeras gå i drift senare i år.
Stora Enso satsar också på kommersialisering av lignin. Traditionellt har massaindustrin inte brytt sig om att ta vara på lignin när fibrer för papper och förpackningar produceras och ofta anser man att lignin har många tillämpningar men begränsade affärsmöjligheter. Men raffinerat lignin kan ersätta oljebaserade fenolmaterial som används i hartser för lim. Stora Ensos torkade kraftlignin finns idag kommersiellt tillgängligt från Sunila bruk.
SM. Hur kan mikrofibrillär cellulosa (MFC) användas? I vilka program?
KS. Mikrofibrillär cellulosa (MFC) är ett speciellt cellulosamaterial.Formulärets överkant Det framställs genom att behandla cellulosafibrer mekaniskt till fibriller - mikroskopiska byggstenar av träfiber som liknar trådarna i en lina. Fibrillering av cellulosafibrer leder till andra egenskaper än dem man finner i traditionell pappersmassa, såsom ökad viskositet och gelatinering.
Stora Enso utvecklar nya MFC-applikationer för olika affärssegment. Till exempel kan MFC genom ökad materialeffektivitet bidra till att skapa lättare men hållbara förpackningar. MFC skulle också kunna användas som ett reologimodifieringsmedel, till exempel som förtjockningsmedel eller stabiliseringsmedel i livsmedel.
SM. Vilka är de största hindren som måste övervinnas för att distribuera nya biomaterial?
KS. Stora Enso tror att framtiden är biobaserad, det är därför företaget vidgat sitt fokus från enbart massa och pappers till förnyelsebara material. Den största utmaningen är att konkurrera kostnads- och prestandamässigt med oljebaserade industrier. Bioekonomin växer dock snabbt. Den europeiska branschorganisationen European Bioplastics prognostiserar till exempel en fyrfaldig tillväxt för bioplastproduktionen fram till 2018.