Sedan 2013 delar Sveaskog varje år ut priset Årets förbättring till personer eller grupper som genomfört förbättringar inom de fyra kategorierna Öppenhet, Enkelhet, Innovation och Kundfokus.
Genom priset vill Sveaskog belöna medarbetare som bidragit med smarta lösningar, innovationer och affärsnytta för Sveaskog och branschen i stort.
Vinnare i kategorin Enkelhet är Lars Johansson och Mattias Tengbrand.
– Det roligaste med vinsten är att det betyder att andra förstått och ser nyttan med det vi gjort. Dessutom gör vinsten att det blir ännu lättare att få acceptans när vi ska införa de förändringar vi tagit fram, säger Lars Johansson som är förvaltningsledare för team skogliga system.
Tillsammans med kollegan Mattias Tengbrand har han skapat ett gemensamt kartspråk som ska användas i alla Sveaskogs system där det förekommer kartor. Totalt sett handlar det om ett tiotal system, där de första redan ändrats och hela arbetet beräknas färdigt inom två år.
– Fram till nu har kartorna för ett och samma område kunnat se helt olika ut, beroende på vilket system man varit inne i. Med ett gemensamt kartspråk minskar man risken för missförstånd och gör det mycket enklare för olika aktörer på Sveaskog att kommunicera med varandra kring olika åtgärder som ska utföras, säger Lars Johansson.
Vinnare i kategorin Innovation blev Annika Boman och Peter Forsberg på Stakhedens plantskola som tagit fram en bärbar och energieffektiv lättviktsbelysning för plantor. Belysningen används när plantorna ska sättas ut på friland under våren, ett kritiskt ögonblick där plantor som inte får tillräckligt med ljus riskerar att sätta knopp och sluta växa.
I kategorin Öppenhet utsågs flera vinnare som på olika sätt bidragit till en öppen dialog och att öka kunskapen om Sveaskog och svenskt skogsbruk. En av dessa är Sara Östh, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog som för närvarande arbetar hos European State Forest Association i Bryssel, en organisation för statliga skogsbolag där Sveaskog är medlem.
– Värdet av att vara med här i Bryssel är att vi kan vara med och driva frågor som är av intresse för oss och de andra statliga skogsbolagen i Europa. Det ger också ökad kunskap om hur besluten fattas, vad som går att påverka och vart man ska rikta sina förslag om förändring. Ibland kanske problemet inte ligger hos EU, utan beror på att det blivit onödigt krångligt när EU-direktiven ska implementeras i svensk lagstiftning, säger Sara Östh.
En av vinnarna i kategorin Kundfokus var Patrik Bäckström, som lett arbetet med att sy ihop en av Sveaskogs största affärer någonsin. Affären handlar om leverans av massaved till SCAs nya stora massafabrik Östrand utanför Sundsvall – den största skogsindustriella investeringen i Sveriges historia. Investeringen innebär ett kraftigt ökat behov av råvara, där Sveaskog kommer att stå för en betydande del.
– Det här är en viktig satsning som utstrålar framtidstro och möjligheter för hela skogsindustrin i Sverige. Det som är unikt för vår del är också att vi kommer att leverera massaved från hela Sverige, vilket vi aldrig gjort förut. Vi har redan ett väldigt nära samarbete med SCA och nu har vi tillsammans lyckats få ihop logistiska lösningar som gör att vi får ett järnvägssystem som täcker hela landet, säger Patrik Bäckström.