Metsä Board har konverterat sin fabrik i Husum från pappers- till kartongproduktion. Härom månaden togs den nya kartongmaskinen, som har en årskapacitet på 400 000 ton falskartong, i drift. Vid en ombyggnad av den här storleksordningen sker som regel också omfattande uppgraderingar i hela anläggningen:
– Om man som här gör en funktionsförändring uppgraderar man även till den senaste maskinstandarden och då ökar samtidigt säkerhetsstandarden, förklarar Andreas Michalik, försäljningschef inom affärsområdet Fiber Industry på Siemens.
Metsä Board har investerat astronomiska 1,6 miljarder kronor i sin fabrik i Husum för att anpassa den efter marknadens krav och en minskande efterfrågan på papper och en ökande på falskartong, som bland annat används i livsmedelsförpackningar. Hela kartongproduktionen, cirka 400 000 ton om året, är avsedd att exporteras till Nordamerika. Därför har en del av investeringen gått till en utbyggnad av fabrikens hamn som bland annat omfattat muddring och en förlängning av kajen. Samtidigt har två pappersmaskiner tagits ur bruk.
Modulbaserad kartongmaskin
Den största enskilda investeringen är kartongmaskinen med en off-coater-process. Kartongmaskinen, som Valmet levererat, bygger på en modulbaserad konstruktion för inloppslådor, formningssektion och pressektion. Bestrykare, rullmaskin och emballeringslinje har genomgått omfattande ombyggnationer.
Under det mest intensiva skedet, från oktober 2015 till januari i år då kartongmaskinen installerades, var mer än 1000 externa arbetare sysselsatta på fabriken.
Nytt processkontrollsystem
Den största leverantören av maskinutrustning är Valmet, medan Siemens har levererat drivsystemet och det nya överordnade processkontrollsystemet. Siemens har installerat ett helt nytt processkontrollsystem i produktionslinjen. Sipaper DCS APL, som systemet heter, är ett decentraliserat kontrollsystem som bygger på mjukvaran Simatic PCS7, som kombinerats med ett ”bibliotek” anpassat för massa- och papersindustrin.
Långt samarbete
Siemens projektgrupp har alltsedan kontrakt skrevs under mellan Siemens och Metsä Board i slutet av 2014 arbetat nästan heltid med projektet. Under den driftsättningsfasen har ett tjugotal ur Siemens personal deltagit.
– Vi har ett långt samarbete med Husum som kund. De känner vår kompetens och även de flesta personer som var inblandade i projektet, säger Andreas.
Under sista projektfasen var även specialister från Siemens Tyskland i Husum för att vara med vid idriftsättning av drivsystemet.
Integrerad säkerhetslösning
Speciellt med systemet är att det har en integrerad säkerhetslösning. Inom massa- och pappersindustrin används annars fortfarande separata automationssystem för säkerhetsfunktioner, som inte kommunicerar med varandra.
Systemet innehåller många nya delar och servicetekniker och operatörer har genomgått utbildningar i flera omgångar för att känna sig hemma i den nya miljön. Bland annat har nya förregleringar för start-varningssystemen införts.
– De har gått grundläggande och uppföljande utbildningar och utöver det gjort tester när maskinen är i drift. Det är en sak att lära sig något ett klassrum, men en annan att göra samma sak i verkligheten, säger Joakim Grenmarker, projektledare på Siemens.
Komplex avrullningslösning
Valmets lösning för avrullning - som gör växlingen mellan tambourer (de stora upprullningsvalsarna) snabbare - är lite mera komplex än i vanliga rullmaskiner.
– Men eftersom Siemens i Sverige generellt har mycket god kunskap om rullmaskiner, var lösningen ingen för stor utmaning, säger Andreas Michalik.
Programmering av DCS-systemet
För migrering av DCS-systemet har Siemens anlitat ÅF Industry.
En stor skillnad jämfört med det tidigare systemet är att förädlingsinformationen har förbättrats. Det innebär bland annat att det finns möjlighet till en högre detaljnivå inom felsökning. Vid ett feltillstånd är det till exempel möjligt att på skärmen bättre kunna urskilja källan till felet.
– Det ger möjlighet att bena ut fel bättre än tidigare, säger Peter Bredal, projektledare på ÅF:s industridivision.
– I ett modernt DCS-system finns ett mer utvecklat informationsutbyte mot process och logik som ger möjlighet att förse operatören med relevant information, förklarar han vidare.
Ingen stor omställning
För operatörerna har det annars inte varit någon stor omställning att gå över till nya styrsystemet när det gäller hur data är presenterad på skärmarna, menar Peter Bredal. Operatören har de senaste fyra-fem åren arbetat i både det nya och det gamla systemet.
– De ser att utbytet har skett, men det är till en typ av presentation som de redan är vana vid, säger Peter Bredal.