Billingsfors bruk nere för underhållsstopp

Foto: Simon Matthis
Foto: Simon Matthis

Munksjös integrerade massa- och pappersbruk Billingsfors bruk har i somras genomgått en omfattande revision då all produktion legat nere i tre veckor. Praktiskt taget alla delar av bruket har varit föremål för åtgärder, alltifrån renseri till mesaugn och indunstningsanläggning. Men det mest omfattande arbetet har gjorts i den nästan 40 år gamla sodapannan, vars alla delar mätts och analyserats med minutiös noggrannhet, data som kommer att ligga till grund för ett eventuellt åtgärdsprogram.

 

Varje massa- och pappersbruk är unikt, brukar man säga, och det gäller tveklöst Billingsfors bruk i Dalsland. Det integrerade massa- och pappersbruket – med anor tillbaka till början av 1700-talet (här anlades 1738 ett järnbruk och sedan dess har industriell verksamhet pågått oavbrutet på platsen) – är omgivet av vatten. Det gör det ovanligt trångt om plats, bara smala gångar separerar de olika byggnaderna från varandra. Till det kommer att Vattenfall har en kraftstation mitt på fabriksområdet, förmodligen ett av de minsta vattenkraftverken i landet.

Vattenfall vill bygga ut

Sven Strand, teknisk chef på Billingsfors bruk, berättar att Vattenfall nu planerar att bygga en ny kraftstation och förstärka den befintliga dammen, till följd av förväntade ökade översvämningsrisker. Då kommer Vattenfall att behöva köpa mer mark av bruket och nagga det trånga utrymmet i kanten ännu mer. Det är något vi kommer att börja förhandla om, berättar Sven Strand på en bro med Vattenfalls vattenmagasin under sig.

Enskilt största investeringen

Den enskilt största investeringen under det tre veckor långa underhållsstoppet rör sodapannan. Den nästan 40 år gamla sodapannan besiktas varje år, men årets besiktning är mer omfattande än tidigare år. Sven Strand kallar det för en ”totalkontroll”. Samtliga eldstadsväggar har skannats. Delar som normalt inte besiktas som ångdom, vattendom, konvektionstubsats och samlings- och fördelningslådor för ånga i den övre delen av pannan har i år inspekterats med Inspectas olika metoder för oförstörande provning, som röntgen och ultraljud för att mäta godstjocklek och upptäcka defekter i svetsar.

– För att göra de här arbetena krävs också friläggning av många ytor, genom rengöring, sandblästring och vakuumsugning bland annat, säger Sven Strand.

Inga kvinnliga ”besiktningsmän”

Alla mätresultat kommer att analyseras och ligga till grund för ett eventuellt åtgärdsprogram för sodapannan.

– Besiktningsmännen säger att resultaten ser mycket lovande ut av vad de sett hittills, säger Sven Strand.

Att det heter ”besiktningsmän” har för övrigt sina förklarliga skäl: det tycks inte finnas många kvinnliga besiktningsmän. Sven Strand har hittills inte stött på någon. Vilket är ganska märkligt då arbetsuppgifterna inte är fysiskt betungande, tycker både han och jag. Sven påpekar samtidigt att det finns många andra kvinnliga anställda på bruket, i till exempel Billingsfors eget labb är de i majoritet.

Ny toppseparator på indunstningsapparat

När Nordisk Papper & Massa senast besökte Billingsfors bruk under underhållsstoppet 2013 hade man just bytt ut en toppseparator på en indunstningsapparat (1A). I år har man gjort samma sak på den andra indunstningsapparaten (1B). På samma sätt har man ändrat funktionen i toppseparatorn genom att ersätta hålplåtar med spraydysor.

-        VI får mycket bättre fördelning på luten på det viset, vilket ger ökad torrhalt på luten, säger Sven Strand som berättar att de fick så bra erfarenhet av den förra investeringen, som de redan har kunnat räkna hem ekonomiskt, att de kan tänka sig att göra samma sak på fler indunstningsapparater.

Haveri i grönlutsklarnaren

En annan del av fabriken som krävt mycket arbete - mer arbete än man räknat med - är grönlutsklarningen. I december förra året skedde ett axelbrott i grönlutsklarnaren, eller rättare sagt uppstod driftstörningar som tydde på ett axelbrott eftersom det inte har varit möjligt att kontrollera vad felet berodde på så länge sodapannan varit i drift.

– Vi upptäckte problem med att få ut slam, med följden att vi inte har fått ut allt vårt grönlutsslam. Det har varit ett jättestort och mycket skitigt arbete att få ut och köra bort det. Två veckor höll vi på med det och ibland frågade man sig: tar det aldrig slut?

Mer än 500 kubikmeter grönlutsslam, nästan helt svart, sedimenterat slam har körts bort. Sven Strand kallar grönlutsklarningen för sulfatfabrikens njure:

– Där tas olika processfrämmande ämnen ut som man inte vill ha i processen.

Problemen med grönlutsklarnaren visade sig också mycket riktigt bero på ett axelbrott.

Reparation av HC-tornets tak

Andra reparationsarbeten har genomförts på ett av HC-tornen, där massa lagras i hög koncentration. Förra året upptäckte man skador i taket på HC-tornet som berodde på korrosion.

–       När vi började byta taket upptäckte vi att vi måste ta bort en större del av manteln, fyra meter ner på tornet.

Men inte heller det var tillräckligt. En ny topp sattes på HC-tornet, som nu har ställts ned på marken under tiden som ytterligare nio meter av HC-tornet plåt byts ut.

Arbeten i kokeriet och renseriet

I kokeriet har också reparationsarbeten utförts. I två kalorisatorer har i var och en 120 tuber bytts ut.

– Vi har haft läckage i tuber och blindat av vissa tuber. Då har vi satt dit metallpluggar och stängt av de tuberna, med följden att värmeytan minskat något, säger Sven Strand.

För att förbättra driften i renseriet har flera ”lifters”, ett slags metallimpor, installerats i barktrumman. När stockar rullar runt i barktrumman bidrar lifters till att barken lossnar lättare.

– Med fler mellanliggande lifters förstärks trumman och ökar omrörningen i trumman, säger Sven Strand.

I renseriet har också kåpan kring huggskivan bytts ut och bandtransportörer renoverats.

– Det är en stor renovering av både ved- och flishanteringen.

Samordning i fokus

Underhållsstoppet engagerar mycket personal, som mest 235 personer från ett stort antal företag. Många sammanfallande verksamheter ställer stora krav på samordningen.  Två samordningsmöten dagligen, ett i pappersbruket och ett i sulfatfabriken, har borgat för att olika verksamheter inte krockar. Arbetsmiljöfrågor är en huvudpunkt på samordningsmötena.

– Det är stort fokus på arbetsmiljön. Vårt motto och det är också koncernledningens är: ”Att arbeta säkert kan ibland ta lite längre tid, men det är okej”, säger Olof Skoglund, hälso- och säkerhetsansvarig.

Några allvarliga tillbud eller olycksfall har inte inträffat.

– Vi har haft några skador med slip- och kaprondeller, bland annat en person som har fått metallflis i ögat. Sammanlagt har vi haft fyra rondellrelaterade olyckor och det är mycket, säger Olof Skoglund som tror att en förklaring är att det har varit mycket plåt- och svetsarbeten under underhållsstoppet.

 

 

Korta fakta:

Billingsfors bruk

Integrerat massa- och pappersbruk
Antal pappersmaskiner: 3 
Personal (heltidsanställda): 262:

Massa: 65 000 ton per år

Försäljning: 72 miljoner euro (2012), inklusive intern försäljning

Levererar elektrotekniskt massa till Jönköpings och Aspa bruk

Tillverkning av pappersfolie (Spantex), tunnpapper som mellanlägg i rostfritt stål, glas och aluminium samt maskeringspapper.