Forskarna vid Laboratoriet för organisk elektronik vd Linköpings universitet har tagit fram ett nytt material , Power Paper, med förmåga att lagra energi. Materialet består av nanocellulosa och en ledande polymer. Resultaten publiceras i Advanced Science.
Materialet beskrivs som rena drömmen i en värld där kraven på ökad användning av förnybar energi också kräver nya möjligheter att lagra energin.
Materialet ser ut och känns som ett lite plastigt papper, enligt forskarna. Grunden i materialet är nanocellulosa, det vill säga cellulosafibrer som i en högtrycksprocess i vatten mats ned till fibrer så tunna som 20 nanometer i diameter. Cellulosafibrerna ligger i en vattenlösning och när en elektriskt ledande polymer tillförs, lägger polymeren sig som en tunn hinna runt fibrerna.
- De omspunna fibrerna ligger som ett nystan där vätskan i hålrummen mellan dem fungerar som elektrolyt, säger Jesper Edberg, doktorand som tillsammans med nydisputerade Abdellah Malti har utfört experimenten, i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.
Det nya cellulosa-polymermaterialet har, enligt pressmeddelandet, satt nytt världsrekord i samtidig ledningsförmåga för joner och elektroner, vilket gör att det kan lagra stora mängder energi. Det öppnar dessutom upp för en fortsatt utveckling mot ännu högre kapacitet. Till skillnad från de batterier och kondensatorer som finns på marknaden idag är energipappret tillverkat av enkla råvaror: förnyelsebar cellulosa och en lätt tillgänglig polymer.
Projektet Power papers har finansierats med medel från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.