Pappersstaden Laakirchen: Från traditionell papperstillverkning till innovation

Traditionell pappersproduktion. Foto: Wikipedia Common, kredit: Perrine Aguiar

I Laakirchen, en stad präglad av papperstillverkningens långa historia, finns Österreichisches Papiermachermuseum, som bjuder in besökare att utforska och själva prova på den så kallade vita konsten.

Tvärtemot industrihallarna reser sig två rostiga kolosser på styltor mot himlen, likt en korsning mellan ett UFO och en raket, som om de en gång i tiden kunnat vara landningsplats för utomjordingar. Dessa pensionerade massakokare står som monument över en svunnen epok – den andra hälften av 1900-talet, en tid som i den digitala erans ögon kan te sig som en mekanisk stenålder.

Miljövänligare fabrik

Nostalgi och framtid möts vid Traunflodens strand, på en halvö där den gamla pappersfabriken, som lades ned på 1980-talet, fortfarande står. På högre mark närmare järnvägen och motorvägen har en ny, mer miljövänlig och effektiv fabrik uppförts. Här möter vi Johann Huemer, som guidar besökare genom sitt rike. Det skogstäta Österrike har mer än tillräckligt med råmaterial, och befolkningens disciplin i att samla in återvunnet papper bidrar ytterligare.

Född i Laakirchen, en kommun med 10 000 invånare norr om Gmunden, började Huemer som 15-åring sin lärlingstid som papperstillverkare i fabriken Steyrermühl, uppkallad efter ortsdelen.

1971 trädde Huemer in i pappersindustrin och genomgick senare en mästarutbildning. År 1998 tog han över avdelningen för handsöpning, den mest ursprungliga formen av papperstillverkning. Även i pension fortsätter Huemer att ägna sig åt detta traditionella hantverk, både här och i sin privata verkstad hemma.

Flera ägarbyten

Den passionerade förespråkaren för den vita konsten visar en smittande entusiasm för sitt yrke. Fabriken, grundad 1867, sysselsatte under Huemers tid tvåtusen anställda vid fem maskiner. Efter flera ägarbyten är fabriken åter i österrikiska händer. Heinzelpaper Laakirchen AG producerar idag upp till 800 000 ton papper per år, inklusive grafiska papper och förpackningspapper, med endast två maskiner.

Med åtta hundra anställda är företaget en av regionens nyckelindustrier. Dock är den idylliska belägenheten vid Traun en kontrast till det faktum att det norra Salzkammergut landskapet präglas av industri och affärsparker längs med västautobanen. En knapp timmes bilresa öster om Salzburg och två och en halv timme väster om Wien, är Laakirchen strategiskt placerad och kallar sig "Pappersstaden".

Gratis bostäder

I slutet av 1800-talet var efterfrågan på arbetskraft enorm, vilket ledde till att arbetare rekryterades från Böhmen och Mähren. De erbjöds gratis bostäder, medan barnen hade tillgång till förskola och skola. En lista med familjenamn dokumenterar denna migrationsvåg från 150 år tillbaka. Arbetsförhållandena var dock långt ifrån angenäma. "Förr var vi en smutskälla," medger Huemer. Traunfloden bar skumkronor på grund av klorblekningen, vilket gjorde fisken oätlig.

Idag, tack vare ett reningsverk kapabelt att rena avloppsvatten från en stad med 400 000 invånare, har floden Traun återigen uppnått vattenkvalitet klass II – måttligt förorenat. Utmaningen kvarstår dock i form av det höga energibehovet, som för närvarande täcks av rysk gas. I framtiden siktar man mot energioberoende.

Tekniska underverk

Pappersteknologi kan studeras i Graz eller München. Yrket är inte längre förknippat med hårt fysiskt arbete, värme och dålig lukt. Moderna pappersmaskiner är tekniska underverk som, styrt digitalt i klimatkontrollerade hallar, producerar tonvis med pappersrullar i hastigheter motsvarande de på tyska landsvägar.

Museets rundtur genom elva avdelningar berättar papperets historia från papyrus och pergament till tillverkning baserad på trä. Det skogstäta Österrike har mer än tillräckligt med råmaterial, och befolkningens disciplin i att samla in återvunnet papper bidrar ytterligare.

Källa; Laakirchen AG & Österreichisches Papiermachermuseum