Valmet levererar ny toppseparator till Södra Cells bruk i Mönsterås

Södra Cells massafabrik i Mönsterås. Foto: Södra Cell

Valmet har fått i uppdrag att leverera en ny toppseparator till Södra Cells massabruk i Mönsterås, Sverige. Beställningen, som ingår i Valmets orderbok för första kvartalet 2024, är planerad att levereras i oktober 2024. Det exakta värdet på beställningen offentliggörs inte.

Investeringen beslutades efter att Valmet utförde en mekanisk livscykelanalys på massabrukets kokare under den årliga stopptiden 2022. Den nya toppseparatorens installation förväntas förlänga livslängden på kokaren som ursprungligen installerades 1979.

Johan Carlstroem, underhållsingenjör på Södra Mönsterås, betonar vikten av att hålla maskinlinjen i gott skick för att skapa en säker arbetsmiljö och förbättra brukets prestanda.

- Genom Valmets livscykelanalys kommer nu toppseparatoren att förnyas i tid, vilket bidrar till säkerheten och tillförlitligheten i vår maskinlinje, säger han.

Förenklar underhållet

Mattias Carlsson, produktförsäljningschef för Pulp Solutions, EMEA på Valmet, uttrycker glädje över att Södra Cells Mönsterås bruk valt Valmet som leverantör för detta projekt.

- Att förnya delar som nått slutet av sin livscykel förbättrar säkerheten i bruket, och i det här fallet förenklar det även den dagliga underhållet eftersom den moderna designen på den nya toppseparatoren möjliggör användning av samma reservdelar för brukets båda kokare, förklarar han.

Leveransen från Valmet omfattar en toppseparator med modern design till brukets kokare 4, vilket kommer att bidra till både förlängd livslängd för kokaren och ökad säkerhet i bruket.

Massaproduktion är brukets kärnverksamhet

Om kunden: Södra Cell är en av världens ledande producenter av pappersmassa och lösningsmassa. Med tre toppmoderna massabruk har Södra en samlad årlig produktionskapacitet på 1,9 miljoner ton. Mönsterås Bruk är Södras största bruk med en produktionskapacitet på 750 000 ton per år av barr- och lövträdsmassa. Brukets kärnverksamhet är massaproduktion, men det är också en viktig källa till grön el.

Valmet är en globalt ledande utvecklare och leverantör av processteknologier, automation och tjänster för massaindustrin, pappersindustrin och energisektorn.

Källa: Valmet