I februari 2015 klubbade Rottneros styrelse igenom utvecklingsprogrammet Agenda 500. Genom att bygga bort flaskhalsar i koncernens bruk i Vallvik och Rottneros planeras en kapacitetsexpansion de närmaste åren. Vallviks bruk går nu mot strömmen och nyanställer personal, totalt ett tiotal, delvis som en följd av pågående och kommande investeringar.
– Vi måste resursförstärka. Dels har vi en generationsväxling och måste säkerställa att kompetens överförs till nästa generation, dels kräver de satsningar vi gör personal för planering, projektering och produktion, säger Rottneros nytillträdde vd och koncernchef Lennart Eberleh.
Enligt Agenda 500 (som heter så för att Rottneros styrelse satt upp som mål att producera 500 000 ton massa) ska företaget framöver i ännu högre grad än idag fokusera på nischade produkter - skräddarsydd massa där man anser att koncernens fabriker är mycket konkurrenskraftiga.
Nischade produkter
Slutprodukterna kan till exempel vara olika elektrotekniska applikationer eller filterprodukter. En sådan mycket nischad produkt är sjökablar, där man ställer höga krav på att specialmassan ska ha extremt låg ledningsförmåga. Sjökablar är dock ingen stor produkt, kvantitetsmässigt:
– Det går inte åt några stora mängder massa till det, säger Sofia Strandvall, fabrikschef på Vallviks Bruk, och tillägger:
– Men kraven på massan är höga. Vi tror att denna och andra nischområden kommer att fortsätta att växa på sikt.
Andra nischprodukter är specialmassa till olje- och bilfilter, som liksom Rottneros övriga produkter levereras till kunder över hela världen.
– Det finns ett begränsat antal leverantörer av filter- och elektroteknisk massa och i vissa fall har vi produkter som vi är ensamma om, säger Ragnar Lundberg, teknisk direktör på Rottneros-koncernen, som betonar att företaget strävar efter att öka andelen nischprodukter på bekostnad av standardprodukter så långt det är möjligt.
Mjukpapper
Mjukpapper kan väl knappast kallas en nischprodukt, men det är ett annat starkt växande segment för Rottneros.
– Vår tillväxt där är större än marknadstillväxten. En starkt bidragande orsak till detta är de högutbytesprodukter som Rottneros Bruk utvecklat och säljer idag, säger Ragnar.
Rottneros har ett brett spektrum av massor, också för användning inom andra områden än papper.
Pulpacktion
Företaget strävar också efter att bredda sig till närliggande områden där speciella krav ställs på massan. Ett område man arbetat med är tråg av fiber för livsmedel. Det marknadsfördes under namnet SilviPak. Nyligen bildades dotterbolaget Rottneros Packaging. Det bolaget har fått ansvaret att leda ett EU-projekt med ett dussintal intressenter för att utveckla tekniken att tillverka biobaserade matförpackningar. Projektet, med namnet PulpAcktion, har en budget på 120 miljoner kronor och kommer att pågå under fyra år.
– Vi är naturligtvis stolta över att Rottneros fått förtroendet att leda detta EU-projekt, säger Lennart Eberleh.
Kundkraven på förpackningskartong
Även förpackningskartong är något man fokuserar på och Rottneros har där specialiserat sig på både kartongens mitt- och ytterskikt. Kundkraven på massan kännetecknas av hög styrka och ljushet för optimal tryckbarhet och bulk för böjstyvhet.
Vallviks Bruk har en massalinje som tillverkar både blekt och oblekt sulfatmassa ”kampanjvis”. Detta ger fabriken möjlighet anpassa andelen blekt respektive oblekt massa efter marknadens behov.
En slimmad koncern
Rottneros är idag en slimmad koncern med två specialiserade massabruk, Rottneros och Vallvik, men innan finanskrisen 2008 hade man fyra bruk i Sverige och ett i Spanien. Rottneros AB genomgick då en ekonomisk rekonstruktion.
– Vi gick skuldfria ur rekonstruktionen, framhåller Ragnar.
Lånar till investeringar
Rottneros AB har traditionellt varit försiktigt med att dra på sig skulder, men Agenda 500 är ett så omfattande program så att man kommer att låna för en del av investeringarna.
– Historiskt har vi varit väldigt försiktiga och hittills har alla investeringar betalats av kassaflödet, men för att förbättra avkastningen på det egna kapitalet kommer vi att att låna en del, säger Sofia Strandvall.
Nytt miljötillstånd
I början av i 2016 fick Vallviks Bruk ett nytt miljötillstånd för hela verksamheten. Samtidigt fick fabriken tillstånd att öka produktionen till 255 000 ton sulfatmassa per år.
– Det återstår en del arbete. Vi genomför nu utredningar för att under nästa år kunna ge myndigheterna förslag till slutliga villkor, säger Ragnar.
Under årets underhållsstopp i oktober så har man installerat ett nytt vitlutsfilter och ett nytt försileri, båda som ett led i Agenda 500.
– Dessa investeringar tar bort trånga sektorer i produktionen och förbättrar kvaliteten, hävdar Ragnar.
Under en rundvandring på Vallviks bruk framhåller både Ragnar och Sofia att det av kostnadsskäl är viktigt att bygga kompakt. Det nya vitlutsfiltret har man därför installerat på taket och byggt till det med två våningar.
Kontinuerliga investeringar
Vallviks bruk är Rottneros-koncernens största och har sedan 2010 varit föremål för kontinuerliga investeringar. Sodapannan och indunstningsanläggningen har moderniserats för att möjliggöra kapacitetsökningar. En ny biologisk reningsanläggning stod klar 2011. På grund av de skärpta utsläppskraven för svavelutsläpp installerades en ny gasförbränningsanläggning 2013. En ny kompletterande balningslinje har också tillkommit och ett massalager har byggts för att kunna ta hand om den framtida utökade produktionen.
I oktober i år beslöt man att investera i en ny tvättpress. Det innebär en minskning av utsläppen av syreförbrukande substans så att produktionskapaciteten kan byggas ut enligt det nya miljötillståndet. Tvättpressen kommer att installeras under nästa års underhållsstopp i slutet av 2017.
Koncernledningen i Vallvik
Sedan två år tillbaka sitter Rottneros koncernledning i Vallviks Bruk, Lennart Eberleh tillträdde som vd och koncernchef tidigare i höst och pendlar mellan värmländska Kil och Vallvik. Han kommer ursprungligen från Tyskland och har länge arbetat på BillerudKorsnäs. Han tycker det är roligt att komma till en relativt liten koncern.
– Jag har en helt annan möjlighet att påverka och bli hörd här, men det kräver också att det jag säger är genomtänkt.
Är det inte lätt att göra fel då?
– Det är lättare att göra rätt då man får snabbare feedback, kontrar han.
Fakta
Vallviks Bruk (tillhör Rottneros AB)
170 anställda
Blekt och oblekt sulfatmassa
Produktion: 219 000 ton (2015)
Råvaror: gran och tall
Blekt långfibersulfatmassa :
Slutprodukter: filter, kartong, tissue, skriv- och tryckpapper
Produktion: 153 000 ton (2015)
Oblekt långfibersulfatmassa:
Slutprodukter: elektriska isolationsmaterial, filter, kraftpapper
Produktion:
66 000 ton 2015
Rottneros har 270 medarbetar och omsatte 1,8 miljarder kronor 2015. Koncernen producerade 373 000 ton massa