Efterlängtade fackmässor siktar på comeback

Två år präglade pandemin är snart över och frågan många ställer sig är om allt nu kommer att återgå till gamla invanda mönster.  Massa- och pappersindustrin har förvisso inte drabbats lika hårt av pandemin, åtminstone inte ekonomiskt sett, som vissa andra branscher som sett efterfrågan på sina tjänster och produkter gå upp i rök. Däremot blev de pandemirelaterade restriktionerna en extremt hård prövning för de årliga underhållsstoppen runtom på bruken.

På en social nivå däremot, genom alla uteblivna mötesplatser till följd av kollapsen för eventindustrin, slog pandemin också mot massa- och pappersindustrin. Behovet av mötesplatser för branschen, som mässor och konferenser tillhandahåller, är stort. Kanske i särskilt hög grad idag när frågor som kan vara av avgörande betydelse för hela skogsindustrins framtid seglat upp högt upp på agendan. Nämligen EU:s taxonomi, digitaliseringen och elkrisen. Men värdet av fysiska mötesplatser för branschen är större än så.

Dessvärre tycks en alltmer spridd uppfattning vara att mässor och konferenser inte är så nödvändiga, att de lika gärna kan slimmas och streamas på nätet – med stor ekonomisk och tidsmässig besparing som bonus.

Men vilket är då utbytet av dem? Det långa pandemirelaterade uppehållet visade med all önskvärd tydlighet att digitala konferenser, via verktyg som till exempel Teams, inte kan mäta sig med sina fysiska dito. Största behållningen med fackmässor, oavsett inriktning, är kanske inte det sedan länge inplanerade besöket på ett seminariepass, utan snarare alla de oplanerade mötena och upptäckterna, det lite mållösa strosandet bland utställarna på mässgolvet där man kan få sig till livs kunskaper man inte ens visste att man saknade. Att bara under en dag eller två ta del av seminarieprogram i kombination med utställning och eventuella studiebesök ger en oslagbar inblick i en hel branschs dagsform, vilka dess högprioriterade ämnen och inte minst vilka dess aktörer är, av vilka några finns med som utställande företag.

Det är en kunskap man inte vinner några Quizz med, inte heller tror jag att den är till någon större nytta för att klara någon teknisk examen. Men den ger ett svårdefinierbart hum om vad som rör sig i en hel bransch, vilka dess underliggande utmaningar och drivkrafter är - och det är också mycket värt.

I vår och sommar gör hela tre fackmässor med bäring för massa- och pappersindustrin efterlängtad comeback i live-format. Det handlar om PulPaper 2022, en internationell mässa som i sommar återkommer efter ett nästan fyra års uppehåll i Helsingfors, underhållsmässan Underhåll 2022 samt Skogsindustridagarna 2022, som traditionsenligt arrangeras i Sundsvall efter en pandemirelaterad paus på två år. Skogsindustridagarna, som ligger närmast i tiden, har textiltema i år, ”Textil av skog – trenden som är här för att stanna”.  Ett passande tema då det uppmärksammade textilåtervinningsföretaget Renewcell etablerat sig just i Sundsvall och ska starta upp sin fabrik i SCA Ortvikens lokaler till sommaren. Mer om dessa tre fackmässor kan du läsa i det här numret av Nordisk Papper & Massa. Om mässorna faktiskt blir av i det fysiska rummet står inte skrivet i sten, men vi håller tummarna!

Returfibertemat går igen i en annan artikel i Nordisk Papper & Massa. Det handlar om en dynamisk modell för hur man kan optimera användningen av returfiber, framtagen av det välkända MIT-universitetet.

Trevlig läsning!

Simon Matthis