Bioproduktfabriken satte Äänekoski på världskartan

Bioproduktfabriken Äänekoski producerar 2,4 gånger mer energi än sin egen förbrukning och denna produktion ökar andelen förnybar energi i Finland med över 2 procenteneheter. Foto: Metsä Fibre
Bioproduktfabriken Äänekoski producerar 2,4 gånger mer energi än sin egen förbrukning och denna produktion ökar andelen förnybar energi i Finland med över 2 procenteneheter. Foto: Metsä Fibre
Den 15 augusti 2017, klockan 05.53 startade biofabriken Äänekoski upp. Foto: Metsä Fibre
Den 15 augusti 2017, klockan 05.53 startade biofabriken Äänekoski upp. Foto: Metsä Fibre

Den europeiska skogsindustrins genom tidernas största investering höll både tidsramen och kostnadsplanen. Den 15 augusti 2017, klockan 5.53 var det en stor dag för Äänekoski och för den finländska skogsindustrin.

Då började flis matas in i pannan i Metsä Fibres nya jättelika bioproduktfabrik, som ägs av Metsä Fibre, i sin tur ägd av Metsäliitto, Metsä Board och till 24,9 procent av japanska Itochu Corporation.

Vad har då hänt sedan igångsparkandet vid denna fabrik, som anses kunna uppnå en årskapacitet på 1,3 miljoner ton massa tillverkat av barrträd och björk?

 Redan dagen efter driftstarten var den första cellulosabalen färdig. Till skillnad från tidigare balar, som producerats i den gamla fabriken på samma tomt, hanteras de nya balarna helt automatiskt.

Produkttransporterna från och till biofabriken i Äänekoski, som inleddes i augusti 2017, genomförs numera med moderna Sr3-ellok samt nya Hains-vagnar, som har skräddarsytts för cellulosatrafik. Verksamhetsmodellen är, enligt den statliga järnvägsoperatören VR, kostnadseffektiv, säker och miljövänlig.

Den nya cellulosafabriken i Ääne­koski gör att efterfrågan på virke växer och Kaskö hamn kan dra nytta av om importen ökar.

Bättre förbindelser till Jyväskylä

Fabriken har också indirekt skapat bättre förbindelser till Jyväskylä i och med att Riksfyran nu byggs om till en motorväg.



Fabrikens anställda talar ogärna om en cellulosafabrik, utan om en bioproduktfabrik. Även om cellulosa är huvudprodukten framhåller man att processen generar mycket mer.

Biofabriken producerar barrträds- och björkcellulosa som råvara för kartong, mjuk- och tryckpapper samt som råvara för specialprodukter. Det kommer att produceras 1,3 miljoner ton cellulosa per år. Cellulosaproduktionen nästan tredubblades i Äänekoski.

Tallolja som kommer i biflöden från cellulosaproduktionen används bl.a. för framställning av lim, målfärger, trycksvärta och biobränslen och terpentin används för tillverkning av parfymer och färger. Bioenergiprodukter är t.ex. bioel, processånga och fjärrvärme.

Överproduktion

Biofabriken producerar 2,4 gånger mera energi än den förbrukar och denna överproduktion ökar andelen förnybar energi i Finland med över 2 procentenheter. Det fossila bränslet som används i mesaugnen ersätts med gas som processas från trädens bark.

Biprodukterna som framställs från biflöden har i början av produktionen en andel av fabrikens omsättning på ca 20 procent. Andelen stiger vartefter.

Hittills har gjorts beslut om tillverkning av biokompositer, gengas och biogas i fabrikens ekosystem. Bland annat ska de illaluktande gaserna förädlas till svavelsyra. Man kommer att ha tillverkning av nya textilfibrer i samarbete med företaget Itochun samt vidareförädla lignin.

Positiv nyhet för staden

Metsä Groups bioproduktfabrik har varit en positiv nyhet för Äänekoski och vänt stadens ekonomi så att den åter uppvisar plus. Men den negativa flyttrörelsen har fabriken inte rått på. Stadens befolkningssiffra sjönk under 20 000 invånare hösten 2014 och i augusti i år var man nere i 19 200 invånare.



Strax efter driftstarten arbetade cirka 700 personer i fabriken, de flesta med att slutföra installationer och testa anläggningar. Allt eftersom kommer fabriken klara sig med 170 anställda, precis som den tidigare fabriken på området som monteras ned.

 

Bygget sysselsatte 3000 personer

Under de senaste åren sysselsatte byggandet av fabriken totalt 3 000 personer. Men själva fabriken sysselsätter ändå direkt bara omkring 170 personer vilket på sitt sätt vittnar om produktivitetsökningen inom skogsbranschen. Om hela värdekedjan beaktas sysselsätter fabriken 2 500.

Kari Jordan, VD och koncernchef för Metsä Group sade nyligen i den finländska radion att efterfrågan på massa kommer att fortsätta öka under lång tid. Samtidigt är dock flera stora massafabriker på väg eller planerade, ”vilket kan förvirra marknaden.”

Det finns därför flera åsikter om utvecklingen av massapriset på marknaden. Äänekoskifabrikens massa exporteras både till Europa och Asien.

Enligt vissa uppskattningar kan det till och med bli stor brist på massa i Kina. Andra räknar med att massapriserna kommer att falla kraftigt så snart det planeras eller byggs nya fabriker.

 Text: Markku Björkman