Digitaliseringen erövrar skogen

Nytt avverkningsredskap. Redan vid inventeringen av skogarna kan man med hjälp av satellitbilder räkna ut exakt var man ska avverka och vilka träd ska fällas. Foto: Creative Commons, kredit: PIRO4D
Nytt avverkningsredskap. Redan vid inventeringen av skogarna kan man med hjälp av satellitbilder räkna ut exakt var man ska avverka och vilka träd ska fällas. Foto: Creative Commons, kredit: PIRO4D

När skogarna inventeras kan man med hjälp av satellitbilder och modeller räkna ut exakt var man ska avverka och vilka träd som ska fällas. I något senare skede ska digitaliseringen vara till hjälp även när träden sorteras.

Nästa generations arbetare är digital också inom skogsindustrin och den kommer att kräva bra digitala lösningar på arbetsplatserna. Teemu Salmi, ansvarig för it och digitalisering på Stora Enso ser stora möjligheter i alla delar av verksamheten och i alla processer.

Det började med drönare som flög över lagerområden och räknade virke, stock, bräder och annat en pappersfabrik eller en såg behöver. Men i dag har digitaliseringen inom skogsindustrin nått betydligt längre än så, det är något som börjar med inventering av skogsresurserna och slutar i slutprodukterna, till exempel i intelligenta förpackningar.

– Vad digitaliseringen betyder för oss rent ekonomiskt är det ännu för tidigt att säga, vi håller bara på och utvecklar den inom många av våra avdelningar, säger Teemu Salmi som globalt ansvarar för Stora Ensos it-arbete, till Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet, HBL.

Klart är att digitaliseringen håller på att slå igenom hela kedjan och hela organisationen inom Stora Enso, skriver HBL.

Digitaliseringen kommer att hjälpa också när träden ska sorteras så att rätt stam hamnar i rätt fabrik. Men riktigt så långt har företaget enligt Salmi inte nått ännu, nu sorteras virket på uppsamlingsplatsen.

Att planera arbetet med hjälp av satellitbilder har varit till stor nytta till exempel i de ryska skogarna som annars är svåra att inventera. Men med hjälp av inköpta bilder har man kunnat se över skogsområdena och planera arbetet så att det gått smidigare än förr.