Det uppkopplade papperet i framtidens tidning

I Sverige finns nätverket Printed Electronics Arena (PEA) som ligger långt framme när det gäller forskning inom tryckt elektronik. Foto: PEA
I Sverige finns nätverket Printed Electronics Arena (PEA) som ligger långt framme när det gäller forskning inom tryckt elektronik. Foto: PEA

En fransk reklambyrå och papperstillverkaren Arjowiggins har tagit fram en teknik som de anser kan revolutionera tidningsbranschen – det uppkopplade papperet. Ett papper försett med ledande bläck som slår en bro mellan trycksaker och digitala medier. Och detta utan att man behöver förinstallera något program eller app. Bara genom hålla en smart mobil över papperet får man tillgång till allt möjligt extra innehåll, till exempel en video.

Tekniken som kallas ”Powercoat Alive” är inte begränsad till tryckpappersmarknaden, även förpackningsbranschen skulle kunna bli ett användningsområde. Men eftersom det är en reklambyrå (ADSP) som varit med och lanserat produkten faller det sig ganska naturligt att de ser störst potential inom tryckta medier, där de hoppas att den kommer att locka tillbaka annonsörer till tidningarna.

Kräver ingen förinstallation
– Den här innovationen kräver ingen förinstallation av någon app och den förorenar inte, sade Gautier Pigasse på ADSP till nyhetsbyrån AFP i samband med att produkten lanserades på mässan "Digital Marketing One to One” i Biarritz i Frankrike i somras.

– Den kan revolutionera kundstrategin genom att skapa en direkt koppling mellan pappersstödet [”support papier”] och läsaren, sade Pigasse vidare.

Papperet är försett med ett NFC-chip (Near Field Communication) som är en beprövad överföringsmetod för kontaktlöst datautbyte över korta sträckor, en antenn och ledande bläck. Men inget batteri. Läsaren uppmanas att flytta sin smarta telefon till ett visst ställe på papperet för att få tillgång till extra innehåll, som en video eller en mobil webbplats, som visas automatiskt.

Inte tillgängligt för Iphone
Hittills fungerar tekniken bara med Android- eller Windows Phone-mobiler, men Gautier Pigasse tror att den i framtiden också kommer att vara tillgänglig med Iphone.

.– Den asiatiska marknaden är mycket förtjust i NFC, så Apple bör snarast kontakta oss, sade en mycket självsäker Gautier Pigasse till AFP.

Pigasse verkar minst sagt övertygad om teknikens genomslagskraft och säger sig föra diskussioner om samarbete med flera stora företag och annonsörer.  Även om Powercoat Alive först lanseras i Frankrike, kommer gissningsvis den första kommersiella användningen av produkten att se dagens ljus i Asien, med tanke på NFC-teknikens popularitet där.

Enligt Pigasse finns ytterligare en viktig fördel med det uppkopplade papperet : det ger varumärken mycket information om användarna genom statistiska data som bara finns tillgängliga via webben.

Tillverkningskostnader?
Man kan fråga sig vad tillverkningskostnaderna för det uppkopplade papperet blir, kommer det att vara lönsamt att massproducera Powercoat Alive? Varken Arjowiggins eller ADSP nämner ett ord om kostnader. 

Arjowiggins lanserar tekniken som något epokgörande, som början på en ”ny era för intelligent tryckt media”.  Så här beskrivs produkten: ”Dessa förtryckta (med elektroniska kretsar), förlaminerade produkter som är färdiga att använda kommer alltså att ha interaktiva funktioner, vilket gör att tryckerier och slutanvändare enkelt kan integrera intelligens och interaktivitet i traditionella pappersapplikationer”.

Tryckt elektronik i Sverige
Tryckt elektronik på papper är nu ingen ny uppfinning. I Sverige finns till exempel Printed Electronics Arena (PEA), ett forskningsnätverk i Norrköping som beskriver sig som världsledande inom tryckt elektronik och som också avser att kommersialisera tekniken. Tommy Höglund, processledare på PEA har inte hört talas som den franska innovationen. Han är samtidigt inte förvånad över att det är just papperstillverkaren Arjowiggins som står bakom produkten.

– De är med på alla mässor om tryckt elektronik, säger Tommy Höglund.

Tittar inte på tidningsapplikationer
PEA fokuserar framför allt på utvecklingen av smarta etiketter eller displayer med tryckt elektronik, bland anat för förpackningsbranschen:

– Vi jobbar mycket med hybridkiselchip i kombination med tryckt elektronik för att få ut det bästa ur två världar, dels stora volymer, dels tillräcklig processorkraft för att klara av kommunikationen, säger Tommy Höglund men tillägger att de inte tittar på tidningsapplikationer.

Kapacitiv koppling
Tommy Höglund tror liksom Arjowiggins att kommunikationen mellan smarta mobiler och tryckt elektronik på till exempel etiketter har framtiden för sig, men är inte så säker på att NFC alltid är det bästa kommunikationsgränssnittet:

– Vi tror att det kommer att finnas många olika kommunikationsgränssnitt, som är olika bra beroende på sammanhang och produkt, resonerar han och b erättar att Ericsson till exempel valt att en helt annan teknik för att få elektroniska prylar och mobiler att kommunicera med varandra, så kallad kapacitiv koppling. Kapacitiv koppling använder den mänskliga kroppen som överföringskanal, som sladd. Ericsson väckte stort uppseende när de demonstrerade tekniken på elektronikmässan CES i Las Vegas. Med kapacitiv koppling skulle det räcka att hålla mobilen i handen för att få tillgång till all den extra information som bäddats in i det smarta papperet. Är det månne nästa steg för Arjowiggins uppkopplade papper?