– För att kunna öka påverkan på klimatet måste vi göra en förändring i dag. Inga fler naturreservat, sade Carina Håkansson från Skogsindustrierna som talade på konferensen Biobase som avslutades igår i Piteå.
– Inom naturreservaten ska vi öka effektiviteten på den biologiska mångfalden. Men vi måste öka produktiviteten. Om vi fortsätter på den inslagna vägen, måste vi inse att alla de träd som inte avverkas ska ersättas med fossilbaserade produkter, sade hon.
Lauri Hetemäki på European Forest Institute sammanfattade konferensen med att hoppas på en bredare bas för diskussionen om skog i Europa.
– Vi behöver mindre turbulens och ökad förståelse.
Sedan sa han att för fem år sedan ansåg ingen att EU skulle behöva en skogpolicy. Nu är tongångarna delvis en annan och han ser vissa möjligheter med det.
– EU har en policy på alla andra områden i skogen än inom produktionen. Där är också kunskapen låg. Kanske för att det inte finns någon policy och för att det inte finns några tjänstemän som behöver samlar in information om hur de Nordiska skogarna brukas, säger han och konstaterar även att han under dessa två dagar hittat många nya kollegor han inte visste fanns.
Stephen Stoffer, VP för utveckling inom Smurfit Kappa Group anser att man förstår skogen bättre i Sverige och Finland än i i kontinentala Europa.
– Förmodligen för att ni har mer skog.
Magnus Norström på svenska forskningsinstitutet RISE känner sig mer hoppfull om de biobaserade produkternas framtid än innan konferensen.
– De nya produkter som vi fått presenterade här är ett användbart verktyg för narrativet om skogsråvarans betydelse för den biobaserade ekonomin. Här måste alla goda krafter samlas och konferensen har gjort mig mer hoppfull än tidigare om att det är möjligt.
Regeringens projektledare för samverkansgruppen cirkulär och biobaserad ekonomi, Camilla Lehorst ansåg att det varit viktigt att samlas och diskutera med olika aktörer
– Det har varit en mycket viktig konferens som visat på vikten av dialog. Det enda jag saknat är naturvårdande aktörer, vars åsikter kommer att vara avgörande för framtiden. Vi har alla ett ansvar för att informera om skogens betydelse för övergången till ett fossilfritt samhälle, säger hon.
Helena Karlberg, vd på Piteå Science Park, och som lett konferensen är imponerad över allt engagemang.
– Jag är mest imponerad över att vi gör det här tillsammans, i samarbete – industrin, akademin, Piteå kommun och många andra. Alla har gått ihop för att göra det här möjligt och det blir så bra. Det började med att man kände sig som konkurrenter, när vi började ha planeringsmötena. Ju längre tiden gått så känns det verkligen som att alla ser den här skogliga värdekedjan där man kan komplettera varandra. Förberedelsen har gjort att vi samlat hela näringen i Piteå och det känns fantastiskt.
Hon säger att konferensen känts som en manifestation.
– Det är egentligen ett avstamp för något större som kommer framöver. Vi skapat något som börjat rulla och bara blir större, säger Helena Karlberg.