Forskare har tagit fram en ny kostnadseffektiv metod för framställning av etanol i bioraffinaderier som använder lignocellulosa, exempelvis ved från gran eller tall, som utgångsmaterial. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Bioresource Technology.
Metoden har testats med goda resultat i Domsjö fabrikers Sveriges demonstrationsanläggning för etanolframställnin, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande. Testerna har utförts tillsammans med forskarnas industriella partner i Örnsköldsvik.
Ett av huvudspåren inom biodrivmedelsframställning är biokemisk omvandling av en biobaserad råvara med hjälp av enzymer och jäst. Den biobaserade råvara som nordliga länder som Sverige, Finland och Kanada har gott om är barrskog och ett skogsbruk som ger rikligt med spillrester.
För att kunna bryta sönder vedråvaran i sina beståndsdelar, vilket krävs då biobaserade produkter ska tillverkas, behöver man förbehandla den under hög temperatur. Då bildas samtidigt substanser som gör det svårt för enzymer och jäst att arbeta effektivt.
Nu har man lyckats bemästra detta problem. I en serie vetenskapliga artiklar, varav en är en teknoekonomisk analys, visar Bio4Energy-forskare hur man genom att preparera den förbehandlade barrträdsbiomassan med industrikemikalien natriumsulfit kan gå direkt vidare till nästa steg i processen, enzymatiskt försockring och fermentering.
Syftet med den enzymatiska reaktionen är att producera socker från cellulosan och efter jäsning och vidare upparbetning omvandlas sockret till biobränslen, biobaserade plaster eller en annan biobaserad produkt.
– Vår uppfinning ökar avkastningsvolymen och det gäller för båda dessa steg. En annan fördel är kostnaden för den här behandlingen. Vi kan visa på att det här är ett sätt som är realistiskt att utföra i industriell skala, säger forskningsledare Leif Jönsson, professor vid Umeå universitet och plattformsledare i Bio4Energy i pressmeddelandet.