Södras omsättning dök 12 procent

Foto: Södra

Trots drastiskt förändrade förutsättningar i spåren av utbrottet av Covid-19 pandemin, låg produktionen vid Södras anläggningar under första kvartalet på en hög och stabil nivå. Det skriver Södra i en kommentar till sin kvartalsrapport.

Nettoomsättningen minskade med 12 procent och uppgick till 5 576 MSEK (6 318). Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 227 MSEK (1 148). Likvida medel och kortfristiga placeringar uppgick vid kvartalets utgång till 2 627 MSEK (1 527) och soliditeten till 60 procent.

– I spåren av den pågående globala spridningen av Covid-19 har förutsättningarna förändrats dramatiskt under senare delen av första kvartalet. Inom Södra har vi vidtagit en rad åtgärder för att i första hand värna våra medarbetare, kunder, leverantörer och andra vi kommer i kontakt med i syfte att skydda liv och hälsa. Det är med stor tacksamhet jag ser hur vi tillsammans kämpar för att minimera smittspridningen och lindra skadeverkningarna av den pågående krisen, säger Peter Karlsson, t f vd och koncernchef.

– Konjunkturavmattningen från 2019 har avlösts av en allmän utbuds- och efterfrågeminskning till följd av utbrottet av Covid-19 och konsekvenserna är i dagsläget svårbedömda. Trots detta utvecklades första kvartalet resultatmässigt i linje med förväntningarna. Nettoomsättningen uppgick till 5 576 MSEK (6 318) och rörelseresultatet till 227 MSEK (1 148), säger Peter Karlsson. Efterfrågan på Södras huvudprodukter var god, även om priserna på pappersmassa och sågade trävaror, under kvartalet var på fortsatt låga nivåer, om än något högre vid kvartalets utgång jämfört med nivåerna vid årets början.

– Den nödvändiga omställningen till de förändrade marknadsförutsättningar har hanterats på ett imponerande sätt av samtliga medarbetare i våra respektive verksamheter. Utan detta engagemang hade vi inte haft ett så bra utgångsläge att möta framtiden, understryker Peter Karlsson. Så även om den globala ekonomin nu bromsar in, är det viktigt att vi fortsätter att agera långsiktigt. Konjunkturer ger olika marknadsförutsättningar, men över tid finns en stigande underliggande efterfrågan på skogsbaserade varor, konstaterar Peter Karlsson.