Skogsstyrelsen avråder från avverkning av granbarkborreangripna träd på vintern

Foto: Skogsstyrelsen

Att bekämpa granbarkborrar genom att söka upp, avverka och transportera bort angripna träd är mest effektivt under sommarhalvåret. När granbarkborrarna gått i vintervila fungerar denna bekämpningsmetod betydligt sämre. Det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

Granbarkborren har även under 2020 orsakat enorma skador i delar av Götaland och Svealand. De angripna granar som fortfarande står kvar i skogen syns nu tydligt genom att de börjar skifta färg till brunt eller grått.

 

Att den mest effektiva bekämpningen av granbarkborre görs under sommaren, när granbarkborren svärmar, råder det inga tvivel om. Då är det viktigt att regelbundet söka upp angripna träd, avverka och transportera bort dem ur skogen (den så kallade sök och plock-metoden). 

Att användas sig av denna bekämpningsmetod när granbarkborrarna är i vintervila, normalt under november – april, har däremot mer tveksam effekt. Skogsstyrelsen har nu gjort en sammanställning av de vetenskapliga studier som finns på området.

 

– Utifrån den kunskap vi har idag kan vi inte generellt rekommendera avverkning av angripna träd som en bekämpningsmetod under vinterhalvåret. Huvudanledningen är att barken då oftast sitter väldigt löst på angripna träd och faller av vid avverkningen, vilket gör att granbarkborrarna blir kvar i skogen, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.

 

Att barken ofta sitter löst på angripna granar beror på granbarkborrarnas grävda gångar under barken. Ju fler granbarkborrar som angripit ett träd, desto lösare sitter barken.

En annan anledning till att Skogsstyrelsen generellt sätt inte rekommenderar avverkning av angripna träd som bekämpningsmetod under vintern är att en stor andel av granbarkborrarna då befinner sig i marken.

– Om man väljer att bekämpa granbarkborrarna genom att avverka angripna träd under vintern är det en förutsättning att en stor andel av granbarkborrarna är kvar i trädet, och att barken sitter kvar vid avverkning och transport, säger Herman Sundqvist.