Karlsborgsverken nere för underhåll

Mattias Brännström och projektledare Stig Franzén diskuterar dagens aktiviteter intill den nya emballagelinjen.
Mattias Brännström och projektledare Stig Franzén diskuterar dagens aktiviteter intill den nya emballagelinjen.

Den 22 augusti stoppades verksamheten vid Karlsborgsverken utanför Kalix. Anledning: det var dags för det årliga underhållet av fabriken.

Att stänga ned sina massafabriker för underhåll med tolv till arton månaders mellanrum är en viktig del i Billerudkorsnäs strategi för att förbättra driftsäkerheten och arbetsmiljön. Produktiviteten förbättras och kostnaderna för underhåll minskar på sikt.

-I Karlsborg har sodapannan ett besiktningsintervall på tolv månader vilket är styrande för stoppintervallet, säger underhållschef Mattias Brännström vid Billerudkorsnäs Karlsborgsfabrik.

Förlängt stopp

Sensommaren är en lämplig period för underhållsstopp, inte minst vädermässigt. Att stanna fabriken under vintern innebär risk för att utrustningen fryser sönder. Vid ett normalt, årligt revisionsstopp står hjärtat i fabriken – sodapannan – still knappt åtta dygn, räknat från stopp till lutförbränningsstart. Men i år slutade hjärtat att slå i närmare elva dygn.

- På grund av ett planerat renoveringsbehov som upptäcktes i samband med tidigare revisionsbesiktningar förlängde vi årets underhållsstopp. Vi genomför tre av fyra etapper i ett omfattande byte av pannans primärluftportar, på grund av korrosionsskador. Efter revisionsstoppet 2017, då resterande portar ska bytas ut, återgår vi till normal stopptid om inget oförutsett inträffar, säger Mattias.

Också hela packlinjen är i färd med att bytas ut. Rullpacklinjen där pappersrullarna paketeras ska rivas och ersättas av en helt ny linje.

-Rivningen av den befintliga packen är ett kritiskt moment eftersom den nya linjen ska monteras på samma plats. Inom ett dygn måste alla maskindelar demonteras och vara ute ut byggnaden för att den nya emballeringslinjen ska hinna bli klar innan pappersproduktionen återupptas, säger Mattias.

Många meter muras varje år

Det årliga driftstoppet omfattar service av maskinutrustning som kräver längre stopptid än en dag. Här ingår pannservice, besiktning, reparationer och planerad service av roterugnen för mesaombränning som tar ett dygn att kyla ned, men som kräver löpande underhåll. Det är hårt slitage på det eldfasta teglet och flera meter behöver muras om i den heta brännzonen varje år.   

Hela fabriken står still medan underhållet pågår. Produktionsbortfallet för 2016 är budgeterat till 900 ton massa per dygn, men på grund av en inbromsningsfas och en startfas beräknas stoppets totala inverkan på produktionsutfallet bli 11 000 ton massa. Kostnaden för inköpta tjänster och material är budgeterad till 35 miljoner kronor. Eftersom det inte är möjligt att köra in den kostnad och tidsåtgång som är förenad med underhållsstoppet räknas det som icke tillgänglig produktionstid. 

-Men blir stoppet längre än planerat innebär det en produktionsförlust. Å andra sidan har vi sett att planerade underhållsstopp höjer den totala produktionskapaciteten, minskar risken för haverier och på så sätt bidrar till ett bättre anläggningsutnyttjande. Dessutom är planerad underhållsverksamhet både säkrare och mer kostnadseffektiv än akut, säger Mattias. 

Karlsborgsverken har valt att ha all ordinarie personal på plats under driftstoppet. Driftspersonalen får underhållsrelaterade uppgifter under stoppet – som att stanna, ställa av och rengöra fabriken, men utför också service och reparationer i viss omfattning och jobbar som brandvakter och traversförare. Dessutom engageras i år cirka 500 entreprenörer från ett sextiotal firmor. För kvalificerade servicearbeten på pannor, elektrofilter, tvättpressar, raffinörer, torkcylindrar med mera anlitas personal från stora maskinleverantörer, medan lokala aktörer utför mindre krävande arbeten.

Årets stopp planerat i ett år

Arbetet med det årliga underhållsstoppet är omfattande och planeringen sträcker sig över hela året. Mattias säger att arbetet med kommande stopp i princip startar samma dag som årets stopp börjar.

-Billerudkorsnäs har jobbat fram en gemensam struktur för årsplanering av revisionsstopp, som alla våra fem bruk nu följer. Vi strävar efter att ständigt förbättra våra rutiner, våra arbetssätt, analyser och prioriteringar av underhållsinsatser. Och vi blir bättre och bättre för varje gång, säger han.

Förutom det årliga veckolånga revisionsstoppet utförs ett antal planlagda dagsstopp på produktionslinjerna som delas in i Renseri, Massabruk, Torkmaskin, Pappersmaskin och Bestrykningsmaskin. Stoppfrekvensen är ungefär var femte vecka, bortsett från massabruket som stannas fem gånger utöver årsstoppet.

Men alla stopp – korta som långa – har ett gemensamt, överordnat mål.   

-Personsäkerheten är nummer ett, säger Mattias. Våra medarbetare ska komma hem från jobbet hela och oskadda. Givetvis vill vi också utföra alla underhållsarbeten med kvalitet, enligt tidplan och ekonomisk budget samt komma igång med produktionen utan att tappa mer produktionsvolym än beräknat.

Fakta Karlsborgsverken

Karlsborg-fabriken producerar blekt avsalumassa samt säck- och kraftpapper med en total produktionskapacitet på 310 000 ton per år. Eget kraftpapper samt liner bestryks i en offline-bestrykare.

När fabriken startas igen efter ett underhållsstopp börjar det med att ångsystemet trycksätts med en barkpanna så att pappersmaskinen, som är prioriterad, kan köras igång med lagrad massa. Nyfiberproduktionen kommer igång samtidigt som lutförbränning inleds i sodapannan och torkmaskinen startas upp så snart det finns massa till den. Bestrykningsmaskinen kan sättas igång när ångnätet är trycksatt.