I samarbete med norska bioraffiranderiet Borregaard har BillerudKorsnäs inlett ett fullskaligt test i syfte att hitta ny teknik för att tillsätta mikrofibrillär cellulosa (MFC) i kartongproduktionen.
Under 2016 har man genomfört småskaliga tester i full produktion för att nu, baserat på resultaten av dessa initiala tester, beslutat att gå vidare i processen genom fullskaliga försök som beräknas starta i början på 2017.
- Vi har arbetat med att se över möjligheten att använda MFC i vår produktion under många år, men det är först nu under det senaste året som vi har genomfört försök tillsammans med Innventia vilket har gett lovande resultat. Nu tar vi det hela vidare genom att utföra mer systematiska försök samt påbörja produktlanseringen, säger Magnus Wikström, Teknisk direktör på BillerudKorsnäs till Nordisk Papper och massa.
Det kortsiktiga målet i utförandet är att uppnå en så kallad ”lättviktning” vilket innebär att man med mindre material ska uppnå samma hållfastegenskaper för kartongprodukter som varit med den teknik som används idag. Genom att använda MFC öppnas möjligheter till nya funktioner och förbättrad resurseffektivitet i produktionsprocessen, men öppnar även en dörr för att ersätta de tunna barriärskikt av plast eller aluminium som oftast används i de övrigt förnybara fiberbaserade förpackningarna.
Genom samarbetet med Borregaard, som är en global aktör inom innovativa bioraffinaderilösningar och har under mer än tio år utvecklat MFC-teknik, har möjligheten öppnats upp för leveranser av MFC från den nystartade MFC-fabriken Exilva i Sarpsborg, Norge.
– Det går åt mycket stora mängder MFC i den här processen och då såg vi en fantastisk möjlighet att samarbeta med Borregaard som nyligen startat upp sin MFC-anläggning i Norge. Lyckas vi bli framgångsrika med våra produktkvalificeringar och fortsatta försök så kommer vi på sikt att behöva producera MFC nära bruket, eftersom det handlar om så pass stora volymer för att testa detta systematiskt, säger Magnus Wikström till Nordisk Papper och massa
Med tillsats av MFC vill BillerudKorsnäs dels förbättra materialet men även göra dem ännu mer konkurrenskraftiga mot huvudkonkurrenten, som är fossilbaserade plastförpackningar, för att öka bidraget av hållbara produkter.
– Vi är mycket glada över samarbetet med Borregaard, och att ha dem som vår leverantör av MFC i detta utvecklingsprojekt. Vi beräknar att den här typen av kvalificeringsperiod pågår uppskattningsvis under två år beroende på hur försöken går, säger Magnus Wikström.